Linkovi

Delević: Uskoro pripreme za pregovore


Direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delevic
Direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delevic

Osim dijaloga sa Kosovom, Evropska unija će u daljem procesu integracija Srbije posebnu pažnju obratiti na reforme - poručila je danas direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije, Milica Delević.

Dalje poboljšanje odnosa sa Kosovom je najvažniji uslov za početak predpristupnih pregovora sa Evropskom unijom, navela je Delević. U intervjuu za portal EurAktiv, ona je ocenila da je važno nastaviti komunikaciju i dalju izgradnju poverenja i razumevanja sa članicama EU, jer njihov konačni cilj, bez obzira na razlike koje među sobom imaju, ostaje integracija čitavog regiona u EU:

"Ja verujem da ono što će se gledati jeste primena dogovorenog, postizanje novih dogovora u oblasti energetike i telekomunikacija i stvaranje pretpostavki da misija Euleks može da obavlja mandat na čitavoj teritoriji Kosova", navela je Delević.

Milica Delević je istakla da je značajno da Srbija što pre uspostavi stručni tim za pregovore, jer očekuje da će pripreme za pregovore verovatno početi uskoro. Kako je rekla, potrebno je da Srbija nastavi reforme, posebno u onim oblastima za koje je Evropska komisija procenila da je potreban veliki dodatni napor da bi se ispunili standardi EU. A po već ustavljenom pricipu, sami pregovori počinju poglavljima 23 i 24, objasnila je direktorka Kancelarije za evropske integracije:

"Ova poglavlja su u svakom slučaju bila u fokusu Komisije i činjenica da će pregovori otpočeti njima neće biti iznenađenje za naše kolege koji rade u ovim oblastima. To su oblasti pravde, slobode i bezbednosti, pravosudja i osnovnih prava. Ta poglavlja su bila u fokusu Komisije i kada je bio dijalog o viznoj liberalizaciji i kasnije", rekla je Delević.

A kako je poručio šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik Srbija treba da nastavi izgradnju novog modela rasta zasnovanog na izvozu, štednji i investicijama, ali i da istovremeno nastavi sa sprovođenjem reformi, koje bi trebalo da uključuju i teške mere, kako bi njihovi efekti bili veći. Učestvujući u radu biznis foruma na Kopaoniku, Lisovolik je ocenio da dosadašnje strukturne reforme nisu bile dovoljne da reše probleme privrede:

"Poštujući koalicioni sporazum, voleo bih da nova vlada bude transparentnija u svom radu i da ima ograničeni uticaj na ekonomiju – u smislu da je veoma važno da depolitizuje javna preduzeća. I posebno da ona ne budu predmet koalicionog dogovora političkih partija", kaže Lisovolik.

A kako je rekao guverner Dejan Šoškić, dobijanje statusa kandidata je lepa vest za Srbiju, i kao i svaka druga lepa vest imaće pozitivne efekte i na deviznom tržištu. Šoškić je izjavio da centralna banka pravovremeno reaguje u sprečavanju prevelikih dnevnih oscilacija kursa, kao i da je uspešna u kontroli inflacije i stabilnosti finansijskog sistema.

XS
SM
MD
LG