Linkovi

Nemačka: Nema novih uslova za Srbiju


Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman
Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman

Nemačka u potpunosti podržava otvaranje pregovaračkih poglavlja 35 i 32 ove godine, a poglavlja 23 i 24 početkom iduće godine, rekao je ambasador te zemlje u Srbiji

Nema novih uslova za Srbiju, a Nemačke podražva otvaranje poglavlja 32 i 35 krajem ove godine poručio je danas nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.

Srbiji se ne postavljaju nikakvi novi uslovi, niti iko traži da prizna nezavisnost Kosova, ali da je neophodno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, izjavio je danas nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman. Na konferenciji o dijalogu Beograda i Prištine on je istakao da se unutar EU razmatra zajednička pregovaračka pozicija za poglavlje 35, i izrazio uverenje da će ove godine biti otvorena prva dva poglavlja:

"Mi moramo sada da se pokrenemo iz faze priprema u fazu konkretnih aktivnosti. Nemačka u potpunosti podržava otvaranje pregovaračkih poglavlja 35 i 32 ove godine, a poglavlja 23 i 24 početkom iduće godine. Proces normalizacije, proces pristupanja treba da idu paralelno."

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Konrad Adenauer Norbert Dierkes je rekao da svi sporazumi postignuti u Briselu između Srbije i Kosova moraju da se ispune:

"Međutim, ovde se ne postavljaju zadaci pred politički nivo, već ovi pregovori moraju imati za cilj da ostvarimo normalizaciju za sve ljude koji žive u ovom regionu."

Dierkes je rekao da je velikog je značaja da se u proces uključe svi akteri, i da svi učesnici osete da je postignut napredak. Nemačka namera-va da bude partner u toku procesa, dodao je direktor beogradske kancela-rije Fondacije Konrad Adenauer.

XS
SM
MD
LG