Linkovi

Različite poruke iz Berlina i Beograda


Sednica Bundestaga, 27. jun 2013.
Sednica Bundestaga, 27. jun 2013.

Iz Berlina su ipak stigle vesti drugačije od onih koje su očekivali srpski zvaničnici - poslanici Bundestaga su početak pregovora pomerili za januar uz proveru primene sporazuma za Prištinom u decembru.

Većinom glasova nemački Bundestag usvojio je danas stav po kome bi prva pristupna konferencija EU sa Srbijom mogla da bude u januaru, ali samo ako se u decembru potvrdi puno sprovođenje sporazuma između Beograda i Prištine.

Iako su poslednjih dana najviši srpski zvaničnici sa dosta optimizma očekivali da će na sutrašnjem zasedanju Evropskog saveta Srbija dobiti datum za početak pristupnih pregovora, Nemačka je ostala pri stavu da samo potpuno i trajno sprovođenje obaveza iz plana o implementaciji može Srbiji otvoriti pregovore u januaru.

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila i da je pre konačnog ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa Beo-grada i Prištine.

A kako je danas u telefonskom razgovoru sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem izjavio predsednik Saveta EU Herman van Rompuj, neće biti novih uslovljavanja za pregovore sa EU. Prenoseći danas u parlamentu detalje ovog razgovora, Dačić je rekao da ga je Van Rompuj obavestio da će Evropski savet sutra otvoriti pretpristupne pregovore sa Srbijom i da će oni biti bezuslovni.

Ipak, Dačić je rekao da vladajuća koalicija nije zadovoljna, jer smatra da su pregovori trebalo da budu otvoreni ranije, a nešto pre toga, na skupu o ekonomiji, premijer je ocenio da je sutra istorijski dan i za Srbiju, i za Evropsku uniju, kao i da od sutra Srbija nepovratno ide ka EU:

"Sada treba da se okremeno pregovorima. U toku sledećeg meseca ovde će biti – u ponedeljak će biti predsednik Evropskog saveta Van Rompuj, u toku meseca će doći Ketrin Ešton, ali doćiće i Štefan File sa svojim tehničkim timom, sa kojim treba da se dogovorimo o procedurama i o tehnici koju ćemo primenjivati narednih meseci – kada je reč o pripremanju prve međuvladine konferencije, koja treba da bude održana najkasnije do kraja januara 2014. godine."

A kako je danas u Skupštini Srbije ocenio lider LDP-a Čedomir Jovanović – odluka nemačkog Bundestaga je očekivana i drugačija nego što su predstavljali državni zvaničnici. Atomsfera visokih očekivanja u Beogradu nije u skladu sa atmosferom u Berlinu i Briselu, rekao je Jovanović i dodao da to ne treba da znači da Srbija treba da napusti evropski put:

"Poruka iz Berlina, i samim tim prolongiranje jasnog datuma za početak naredne godine jeste i neuspeh vladajuće koalicije, ali svakako ne mogu biti doživljeni kao neuspeh ili poraz našeg društva. Mi smo učinili sve da Srbija dobije datum, Nikolić, Dačić i Vučić su imali podršku kakvu niko u Srbiji nije imao u procesu evropskih integracija. Između ostalog i zbog toga što su do juče oni bili najveća prepreka na tom putu."

"Niti ja vidim bezuslovni, nažalost, niti ja vidim datum. Prema tome, datum će nas sačekati u momentu ako u punom obimu primenimo sporazum iza koga je stala Vlada Srbije, i koji je dobio podršku u Skupštini Srbije. Mislim da će se destiti ono na šta smo upozoravali – da nas čekaju jako teški meseci," rekao je šef Poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović.

A tokom samog zasedanja skupštine Srbije, predsednik Poslaničkog kluba DSS-a Slobodan Samardžić je, uz ocenu da Srbija sutra neće dobiti datum za početak pregovora pitao premijera Dačića hoće li zbog toga podneti ostavku. Ne pada mi pamet da podnesem ostavku zbog najvećeg uspeha neke vlade od 1990. Godine, odgovorio je Dačić.
XS
SM
MD
LG