Linkovi

Martins: Bez prečica do EU


Skup privrednika i predstavnika Vlade Srbije "Srpski parlament preduzeca" koji organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Skupštinom Srbije održan je u Domu Narodne Skupštine.
Skup privrednika i predstavnika Vlade Srbije "Srpski parlament preduzeca" koji organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Skupštinom Srbije održan je u Domu Narodne Skupštine.

Za Srbiju na putu evropskih integracija nema prečica, poručio je danas zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins i istakao da će mišljenje EU o dobijanju statusa kandidata Srbije najviše zavisiti od konkretnih društvenih i ekonomskih reformi.

Na prvoj sednici Srpskog parlamenta preduzeća u Domu Narodne skupštine Martins je ocenio da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića je ubrzalo evropske integracije, ali i da saradnja sa Tribunalom u Hagu ne može da bude zamena za sprovođenje reformi:

"To je svakako popravilo poziciju Srbije kada se tokom godine bude odlučivalo o sledećim koracima Srbije u procesu pristupanja. Medjutim, to ne sme da uspori ili odloži neophodne reforme. Naprotiv, sada kada je važna prepreka otklonjena reforme ne samo da moraju da se nastave, već treba da dobiju i novi zamajac", ocenjuje Martins.

Kako je još rekao Martins, za Srbiju je važno da obezbedi makroekonomsku stabilnost i nastavi reforme u oblasti zdravstva, obrazovanja, penzionog sistema i javnog sektora, dok je premijer Srbije Mirko Cvetković ukazao da je tokom marta i aprila prvi put zabeležen skroman porast broja zaposlenih za dve hiljade:

"Ali ako imamo u vidu činjenicu da je od početka krize pa praktično do marta meseca ove godine u kontinuitetu smo gubili broj zaposlenih svakog meseca – ovo je prvi dobar signal", naveo je premijer Cvetković.

Podsećajući da je u prva četiri meseca ove godine zabeležen rast industrijske proizvodnje od 4,5 odsto, premijer je rekao da to pokazuje da industrija postaje generator privrednog rasta. Po mišljenju generalnog direktora Koncerna “Bambi” iz Požarevca Miroslava Miletića dijalog države i privrede je od strateškog značaja jer bez snažne privrede nije moguć ni evropski put Srbije:

"U situaciji u kojoj se danas nalazi srpska privreda i čija tranzicija traje više od dve decenije, efikasan i održiv dijalog privrede i Vlade neophodniji je nego ikada do sada", kaže Miletić.

Kako smatra predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović od Narodne skupštine se očekuje da se stavi u funkciju razvoja privrede – bilo da je reč o donošenju zakona kojima se stvara ambijent za ekonomski razvoj, bilo da se radi o podršci inicijativama kakva je giljotina propisa.

XS
SM
MD
LG