Linkovi

EU: Nove šanse za Srbiju


Edvard Ruten iz belgijske firme "Metes"
Edvard Ruten iz belgijske firme "Metes"

Kandidatski status, pretposljednja stepenica na putu prema punopravnom članstvu EU, otvara mnoga vrata - vrata evropske finansijske podrške, partnerstva i političkih perspektiva. Medjutim, za obične ljude je najkonkretnija perspektiva novih radnih mjesta i stranih investicija. Primjer u prilogu koji slijedi dolazi iz Belgije, gdje jedna od uglednih firmi već niz godina gradi poslovne veze sa Srbijom, sa kandidatskim statusom, ovaj primjer ne bi trebalo da bude izuzetak, već pravilo.

Šta konkretno nosi kandidatski status? Sem političkih poena liderima, opravdana očekivanja su na strani običnih ljudi, koji žele bolji život, posao i sugurnost. Kada se to iz teorije preseli u stvarnost, znači da kandidatski status, pored ostalog, šire otvara vrata stranim investicima. To su u belgijskoj firmi "Metes" prepoznali još prije četiri godine, otvarajući pogone u Srbiji- Iako je direkcija komanije joss uvijek u Belgiji, na njenom istoku, proizvodnja u pogonima u Srbiji se prati svakodnevno, putem Interneta i kamzera instaliranih u proizvodnim pogonima na terenu.

"Evo, sada smo u Srbiji, u nasskoj smederevskoj fabrici. Na ovaj naccin mozzemo da uvijek pokazzemo nassim klijentima putem Interneta ssta se tamo dogadja," kaže Edvard Ruten iz "Metesa".

Zašto iz Belgije u Srbiju? Iz jednostavnog razloga. Prije nekoliko godina je proizvodnja na polju metalo-preradjivača u Belgiji postala neprofitabilna i kompanija je odlučila da većinu svojih kapaciteta prebaci u Srbiju. Zašto Srbija: Geografski položaj, jeftinija a obučena radna snaga, ali i ukupna procjena u kojem pravcu se kreće država koja je postala novi dom kompaniji.

"Za mene je veoma važno da se Srbija približava EU. To znači da se u tom smjeru kreću svi i sve: Vlast, zakoni i mentalitet. Sada je vidljivo da su mnoge stvari bolje nego što su bile prije četiri godine.Tada, 2008 mnogo toga nije bilo moguće, a sada jeste," dodaje Ruten.

U okruženju Brisela je još jedna kompanija koja investira u Srbiju zajedno sa patnerima, oni rade na ekološkom tretmanu djubriva. Riječ je o investiciji vrijednoj 22 miliona eura, što, prevedeno u radna mjesta, znači 1000 novih zaposlenih do jeseni.

"Treba gledati i u indirektno zapošljavanje, jer ćemo tako podržati industriju mesa u Srbiji, što bi trebalo voditi konkurentnijim cijenama na širem tržištu, jer i Rusija, čak i Bliski Istok traže slične sertifikate kao i EU. Dakle, nadati se da će barem hiljadu ljudi imati otvorene nove izvozne moguchnosti. Investitori vide priliku u tehnologijama koje vode računa o zasstiti životne sredine, sve više tokom procesa približavanja Srbije EU i njenog prilagodjavanja evropskim standardima na ovom polju," kaže Serž Amej iz kompanije "Greenworx".

Niko ne može povući znak jednakosti izmedju evropske politike i namjera investitora, ali veza postoji. Kandidatski status sam po sebi ne nudi sva rješenja, ali stvara novu šansu za prosperitet zemlje.

XS
SM
MD
LG