Linkovi

Otvorena vrata za pozitivnu odluku EU


Evropski komesar za proširenje Štefan File
Evropski komesar za proširenje Štefan File

Iako tek okončani skup ministara spoljnih poslova Evropske unije nije donio konačnu odluku o sudbini aplikacije Srbije za evropsko članstvo, čini se, da je ostavio otvorena vrata da evropski samit u petak donese pozitivnu odluku. Svaki dan je važan, s tim u vezi je poručeno nakon skupa, upućujući na nastavak smirivanja prilika na sjeveru Kosova, kao i na nove rezultate dijaloga Beogarda i Prištine.

Teško je reći da li je postignuto dovoljno za kandidatski status, kao i da li je danas moguće postići konsenzus medju evropskim članicama o sudbini aplikacije Beograda. Moguće da bi danas odgovor na ova pitanja bio negativan, ali, što je za konačnu odluku iznimno važno, ministri su ostavili prostor do samita u petak i donošenja konačne odluke o kandidaturi Srbije, ali i donošenju datuma početka pregovora Crne Gore, da se potvrde njihova nadanja da Beograd misli ozbiljno kada govori o kooperativnom odnosu sa svojim susjedima, posebno o prilikama na sjeveru Kosova. Za to mu palčeve drže i u Evropskoj komisiji.

"Skup ministara je potvrdio poziciju Evropske komisije i kada je riječ o Crnoj Gori i o Srbiji. Informisao sam ministre o tome koliki napredak je učinjen u ovim zemljama od objavljivanja godišnjeg izvještaja Komisije. Visoka predstavnica je takodje informisala o dijalogu izmedju Beograda i Prištine, što je bila dodatna, važna informacija za konačnu odluku država članica", kazao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Mislim da je misljenje EK o Srbiji prihvaćeno od strane ministara na pozitivan način, mislim da postoji očekivanje da će ovo popravljanjeodnosa izmedju Srbije i Kosova biti nezaustavljiv proces, i to je veoma važna dimenzija. Svaki dan je važan, prije skupa ministara, poslije njega, svaki dan je važan- za popravljanje odnosa Beograda i Prištine. Ne mogu vam jednostavno, sa da ili ne odgovoriti, da li će Srbija u petak dobiti kandidatski status, jer to je na evopskim liderima da odluče. Medjutim, zadovoljan sam da smo uspjeli da usvojimo zaključke o Srbiji. Mnogo napora je uloženo da se dodje do balansiranog teksta i mogu vam reći da će evropski lideri u petak veoma ozbiljno razmotriti piranja u vezi sa Srbijom, kao i sa Crnom Gorom", kazao je državni sekretar Poljske za evropska pitanja.

Smirivanje prilika na sjeveru Kosova sigurno nije jedini ali jeste posebno važan preduslov da, prije svih sumnjičava Njemačka digne ruku ZA za kandidatski status Srbije. Uz to, uspješan nastavak dijaloga Beograda i Prištine...

"Bila je , takodje, dobra diskusija o pozitivnom razvoju dogadjaja na sjeveru Kosova. Neke od barikada su uklonjene, kao što se vrijednim smatra nedavno postignuti sporazum izmedju Beograda i Prištine o integrisanoj kontroli granice. Kao što je na skupu naglasila i Visoka predstavnica, dijalog dvije strane će se nastaviti narednih dana,i postoji očekivanje da će nastaviti da donosi rezultate", poručio je File.

Šta konačno očekivati od skupa u petak? Računica je jednostavna- što manje razloga za zabrinutost evropskih članica ne samo za svoje vojnike u sastavu KFOR-a već i za provodjenje evropske civilne misije na Kosovu, kojoj bi puna i stvarna podrška Srbije dobro došla, tim više šansi da šefovi držav ili vlada EU odobre Beogradu kandidatski status- ili obratno, o čemu danas niko ne želi niti da razmišlja jer to bi bilo u suprotnosti sa opštim raspoloženjem u Briselu pred skori samit koji će donijeti konačnu odluku..

XS
SM
MD
LG