Linkovi

Odluka o kandidaturi u petak


Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanku u Briselu
Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanku u Briselu

Evropski ministri spoljnih poslova, nakon duge rasprave o sudbini kandidatskog statusa za Srbiju, konačnu odluku prepustili šefovima država ili vlada Evropske unije, koji se u petak sastaju u Briselu, a jedna od ključnih tema skupa biće proširenje EU.

Na press konferenciji održanoj nešto prije ponoći, u odgovoru na pitanje da li je atmosfera medju evropskim članicama takva da se može očekivati i pozitivna odluka o Srbiji, ukazano kako se mišljenje Evropske komisije, preporuka da Srbiji treba dati status kandidata, ozbiljno uvažava.

U zaključcima ministara se takodje podsjecća i na sve što je Srbija do sada uradila na reformama, ali i na polju saradnje i pomirenja u regionu. Dobri medjususjedski odnosi su ključni za buducće evropske članice, upozorava njemački državni sekretar za Evropu, Verner Hojer, ukazujući da njegova zemlja ne želi neprijatna iznenadjenja poput nemira na sjeveru Kosova i ranjavanja njemačkih vojnika u sastavu KFOR-a.

Medjutim, prema izvorima bliskim ministrima, njemački stav je tokom sastanka unekoliko smekšan i uz dobre vijesti sa terena, kakvima se tumači uklanjanje barikada, mogao bi se očekivati i njemački glas ZA na samitu u petak. Istog dana se očekuje i odluka o datumu početka završnih ppregovora Crne Gore sa EU. Nezvanično, kao datum početka pregovora pominje se polovina naredne godine.

XS
SM
MD
LG