Linkovi

Podrška kandidaturi, uz uslov


Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić ispred sedišta Evropske komisije
Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić ispred sedišta Evropske komisije

Još jedna diplomatska inicijativa Brograda prema Briselu-danas je potpredsjednik vlade, Božidar Djelić, u Evropskom savjetu, razgovarao sa ambasadorima evropskih članica, nastojeći ih ubijediti da daju svoj glas za kandidatski status Srbije na skorom samitu u Briselu. Uz podršku većine, čule se i poruke kako neke od evropskih država očekuju konačni napredak u dijalogu Beograda i Prištine kako bi dale zeleno svjetlo da Srbija pridje krupan korak prema EU.

Kako se približava deveti decembar i samit evropskih šefova država ili vlada, tako se i intenzivira diplomatska aktivnost Beograd, usmjerena prema evropskim članicama kako bi dale svoj glas za kandidaturu Srbije, što bi otvorilo prostor za završne pregovore ali i pristup svim predpristupnim fondovima Unije. Ocjena briselskog raspoloženja je, u najkraćem, podrsska većine, dok odredjeni broj evropskih članica pozitivno izjašnjavanje uslovljava napretkom dijaloga sa Prištinom.

“Veoma je zadovoljavajuće to što je tokom sastanka veliki broj delegacija izrazio podršku za dobijanje statusa kandidata, i neće biti iznenadjenje ako kažem da nekoliko zemalja očekuje dodatni napredak u dijalogu sa Prištinom da bi i njihov glas bio pozitivan kada dodje deveti decembar. Pre svega, očekuje se da se primeni ono što je dogovoreno i dosta se očekuje od predstojeće runde 30. novembra da dodje do dodatnog napretka u , nadamo se, bar domenu regionalnog predstavljanja kosovskih zvaničnika. Pod tim uslovom, mislim da Srbija ima dobru šansu, ali ovo što se prošle noći i jutros desilo na severu Kosova pokazuje da je rešenje prelaza 1 i 31 stvarno izuzetno bitno, da bi se tenzije smanjile i da bi Srbija 9. decembra došla da u dobrim okolnostima predstavi svoj zahtev za dobijanje statusa kandidata”, kazao je potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić.

Već ranije je nagovješteno da, primjera radi Njemačka, ne gleda blagonaklono na situaciju u kojoj su njeni vojnici u sastavu KFOR-a izloženi opasnosti dok se od Berlina traži da podrži kandidaturu Beograda, od kojeg Njemačka očekuje snažniji angažman i uticaj na kosovske Srbe kako bi se smirile tenzije.

“One zemlje koje imaju vojnike na severu Kosova očekuju da ti vojnici više ne budu u zoni opasnosti, kao što i Srbija očekuje da Srbi na Kosovu ne budu u zoni opasnosti i to je u suštini naš zajednički interes da se nadje rešenje za prelaze 1. i 31. i da ni pripadnici KFOR-a ni civili, Srbi na severu Kosova, ne budu u zoni opasnosti i da ne rizikuju živote, da se smanji ta tenzija i da Srbija bude u mnogo boljoj poziciji devetog decembra za dobijanje statusa kandidata."

Gost iz Beograda je zamoljen da komentariše inicijativu šefa švedske diplomatije Karla Bilta o dodatnim razgovorima o sjeveru Kosova. Potvrdio kako je riječ o ideji koja je od interesa za Srbiju i u saglasnosti sa onim što je na Generalnoj skupštini UN-a predstavio poredsjednik Tadić septembra ove godine.

Tako da je to sigurno korak u dobrom pravcu".

U svakom slučaju, ozbiljna očekivanja su od, reklo bi se, za sudbinu odluke o kandidatskom statusu, ključnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine, zakazanog za 30. novembar uz razumljivo očekivanje Evropljana da zaoštravanje situacije na sjeveru Kosova bude što prije zamijenjeno traženjem trajnog rješenja.

XS
SM
MD
LG