Linkovi

Ešton: Srbiji mesto u EU


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger

Današnja rasprava ministara spoljnih poslova Evropske unije je ukazala da postoje velike šanse da sutrašnji nastavak sastanka, u formatu opštih poslova, zaključi preporukom skorome samitu šefova država ili vlada EU da Srbiji odobre status kandidata za prijem u EU.

Za sada, pred sutrašnju odluku, odredjene ograde postoje oko iskrenosti Beograda da će poštovati do sada dogovoreno u dijalogu sa Prištinom, te da će u punoj mjeri saradjivati sa evropskom civilnom misijom na Kosovu, što je za Evropljane od iznimne važnosti. Rumunija je ponovila stav o zabrinutosti zbog položaja manjina ali, ipak, nedavno postignuti sporazumi u dijalogu sa Prištinom su ostavili snažan utisak.

"Prije svega, veoma sam zadovoljna da je bilo moguće postići sporazum, to je bilo izuzetno teško učiniti za predsjednika Tadića i premijera Tačija, jer su morali biti hrabri i pokazati istinsko liderstvo, a velika vijest je da su uspjeli u tome i ja im odajem priznanje. Postignuti sporazumi nam omogućavaju da pomjeramo prerspektive za obje strane. Sutra ću imati svoju ulogu u tome, tokom sastanka ministara posvećenog opštim poslovima", kazala je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

A još prošle sedmice baronesa Ešton je dobila pismo nekolicine evropskih ministara koju su poručili-Srbija zaslužuje kandidatski status.

"U našem pismu smo prepručili da se trebamo kretati naprijed u odnosima sa Srbijom i mislim da je to pravi način za to. Srbija je mnogo toga učinila i postignuti sporazumi su izvanredan korak naprijed. Dakle, ja sam za to i podržavaću Srbiju na njenom putu za Evropu", kazao je austrijski ministar inostranih poslova Mihael Špindeleger.

Čulo se danas kako nedavni sporazum donosi korist i Prištini jer joj, konačno, otvara vrata regionalnih inicijativa. Za kooperativnost, Priština će uskoro dobiti Studiju izvodljivosti evropskih integracija koja ništa ne obećava ali sve čini mogućim, pa i tretman Kosova u integracijskom procesu kao države ravne drugima. Pred sutrašnju oduku evropskih ministara u Brisel je doputovao i npredsjednik Srbije, Boris Tadić, koji se susreo sa šeficm evropske spoljne politike.

"Dugo već vjerujem da je mjesto Srbije u EU i vjerjem da ćemo sutra vidjeti kako evropski ministri, u formatu rasprave o opštim pitanjima, idu naprijed donoseći odluku o kandidatskom statusu".

"Strateški cilj Srbije je da postane članica EU. Dijelimo iste vrijednosti i poglede sa ostalim evropskim članicama i držimo zemlju na tom tragu. Od početka demokratskih promjena, oktobra 2000-te, ispunjavamo sve uslove, kako bi smo stvorili bolje uslove za obične ljude, otvorili više radnih mjesta, stvorili bolju atmosferu i pošli do mirnih rješenja. To nije uvijek lako, ali opredjeljeni smo da nastavimo tim putem. Nadam se da će sutra Srbija doći do kandidatskog statusa i to će biti veoma važan korak prema punopravnom članstvu, ali, to nije kraj", kazao je predsjednik Srbije Boris Tadić.

U svakom slučaju, važna odluka je sjutra na dohvat ruke za Srbiju, što se u Briselu smatra dobrom viješću za cijeli region kojem sve bliže evopske perspektive znače sve skoriju integraciju sa evropskom maticom kojoj , neizostavno, pripada.

XS
SM
MD
LG