Linkovi

Srbija blizu statusa kandidata?


Dvodnevna medjunarodna konferencija "Nove regionalne politike i evropska iskustva"
Dvodnevna medjunarodna konferencija "Nove regionalne politike i evropska iskustva"

Srbija je veoma blizu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, ocenili su danas predstavnici međunarodne zajednice na skupu Nove regionalne politike i evropska iskustva.

Uz poruku da očekuje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u EU, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao da Srbija treba brzo i odlučno da radi na ispunjavanju uslova Saveta EU. U izjavi novinarima u Skupštini Srbije Dežer je podsetio da je Savet EU postavio tri jasna uslova koji se odnose na slobodu kretanja, regionalno predstavljanje i priznanje diploma sa Kosova:

"To neće biti laka stvar. Treba da radimo brzo i odlučno. Srbija je pokazala odluč-nost i nadam da ćemo uraditi ono što je potrebno. Ali moramo sve da uradimo na vreme, a vreme je ključno."

Na skupu "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Skupštini Srbije bivši generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer je priznao da je pre devet godina u svojoj knjizi “Evropski san” napisao da će region jugoistočne Evrope doneti besane noći Evropskoj uniji. U međuvremenu stvari su se promenile, rekao je Švimer:

"Srbija danas kuca na vrata EU i ubeđen sam da Srbija zaslužuje status kandidata. Srbija može da igra ključnu ulogu u procesu integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju."

"Evropski savet je napravio ključnu grešku kada Srbiji nije dao status kandidata prošlog decembra. Mislim da je Srbija važna za stabilnost i dobrosusedske odnose na Balkanu", kazao je predsednik Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regiona EU Franc Šausberger.

Iznoseći lični stav, predsednik radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta regiona EU Franc Šausberger je rekao da Srbija ima potencijal da bude motor ovog dela Evrope. Po njegovim rečima EU može dati smernice, ali od Srbije zavisi kojom brzinom i kojim pravcem će se kretati ka EU.

XS
SM
MD
LG