Linkovi

EU: Rezultati pre odluke


Evropski komesar za proširenje Štefan File
Evropski komesar za proširenje Štefan File

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik izjavila je danas da Sjedinjene Države snažno podržavaju evropski put Srbije i njene korake ka ispunjavanju uslova za dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Ambasadorka je ocenila da je u dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, ali da su ostale da se urade i druge važne stvari. O ovim temama danas se razgovaralo, kako u Briselu, tako i u Beogradu i Nišu.

Evropska unija očekuje da dijalog Beograda i Prištine dovede do opipljivih rezultata posebno oko problema regionalnog predstavljanja Kosova, poručio je danas evropski komesar za proširenje Štefan File.

Tokom razgovora sa srpskim šefom diplomatije Vukom Jeremićem u Briselu, File je istakao da je važno je i da u primeni postignutih dogovora bude ostvaren blagovremen napredak, na osnovu čega bi bilo bi moguće da na idućem zasedanju Saveta EU bude povoljno potvrđena odluka da se Srbiji odobri status kandidata.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je ocenio da se u EU smatra da je moguće ostvariti napredak u dijalogu Beograda i Priština koji bi otvorio vrata za kandidaturu Srbije za članstvo u Uniji. Kako je rekao Jeremić znatan deo jučerašnjeg zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova EU je bio posvećen Srbiji i raspravi koja će biti održana krajem februara, kako bi se donela odluka oko kandidature za članstvo Srbiji:

"Mislim da preovlađuje uverenje da je dogovor moguć i isto tako želja da se što pre postignu određeni koraci tako da ne dođe do neke drame kakva je nastala uoči ministarskog zasedanja EU u decembru."

A šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas u Nišu da se odluka o statusu kandidata donosi konsenzusom članica EU i da ta odluka ne zavisi od stava pojedinačne države, pa ni Nemačke. Po njegovoj oceni Beograd i Priština su ostvarili napredak po pitanjima priznavanja diploma i integrisanog upravljanja prelazima, ali je, kaže Dežer, regionalna saradnja ključni uslov:

"Vrlo je jasno šta treba uraditi, a vreme je ograničeno. Sutra u Beograd dolazi go-spodin Kuper na razgovor, a zatim odmah odlazi i u Prištinu. Moramo da napravimo vidljiv napredak, da ne čekamo poslednji čas, već da sa spremljenim rešenjima izađemo pred 27 članica i ubedimo ih da smo načinili napredak i da ćemo nastaviti tako i u narednim mesecima."

Kako je danas rekao ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp njegova zemlja podržava i ohrabruje dijalog Srbije i Kosova u cilju normalizacije odnosa, ali to, kako je objasnio, ne znači da Srbija treba da prizna nezavisnost Prištine:

"Moje lično uverenje je da bi Srbija, da nismo imali problem Kosova, dobila status kandidata u decembru, ali i otvorila pregovore o članstvu. Ali, imamo problem Kosova i on se mora rešiti, na jedan ili drugi način."

Švedski ambasador je rekao i da Evropa očekuje da buduća članica EU počne da rešava probleme sa susednim zemljama i podsetio na slučaj Kipra i naučenu lekciju Unije da više ne uvozi probleme sa strane.

XS
SM
MD
LG