Linkovi

Uskoro odgovori na Upitnik EK


Sednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije
Sednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije

Rad na Upitniku Evropske komisije, koji sadrži 2.483 pitanja, razvrstana u šest aneksa i 33 poglavlja, privodi se kraju i trebalo bi da Vlada Srbije do kraja meseca i usvoji konačne odgvore. Danas su radnu verziju odgovora razmatrali i usvojili u parlamentarnom Odboru za evropske integracije.

Većinom glasova Odbor Skupštine Srbije za evropske integracije prihvatio je danas radnu verziju odgovora na Upitnik Evropske komisije. U ponedeljak odgovori će bit predstavljeni i u Savetu za evropske integracije, a nakon razmatranja sugestija iz parlamenta i drugih institucija Vlada će utvrditi konačne odgovore, koji će biti predati na srpskom i engleskom jeziku:

"Odgovori na Upitnik nisu domaći zadatak za odrasle, nego Upitnik i odgovori na Upitnik predstavljaju rentgen snimak trenutnog stanja Srbije, koje su sa jedne strane motiv satisfakcije jer smo ovaj ogroman posao uspeli da završimo za nepunih šest nedelja – tamo gde je nekim drugim državama trebalo sedam do osam meseci. Prethodni rekord je država Hrvatska sa tri meseca", kazao je potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić.

Po rečima direktorke Vladine kancelarija za evropske integracije, Milice Delević, odgovori Srbije treba da predstavljaju tačan i sveobuhvatan pregled stanja u Srbiji. U ovom trenutku se državni organi pripremaju za dodatna pitanja, koja treba očekivati već krajem februara:

"Čekamo dodatna pitanja, pripremamo se za ekspertske misije i, što je još važnije, usvajamo preporuke iz Akcionog plana da bismo mogli da kažemo ovo jeste činjenično stanje koje smo tačno opisali, ali se činjenično stanje menja i popravlja da bismo taj cilj sticanja statusa kandidata u ovoj godini mogli da ostvarimo."

Na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije razvila se debata o pitanjima koji se tiču odnosa Srbije i Kosova, čime, po oceni opozicionih poslanika, EU pokazuje da na Kosovo gleda kao na nezavisnu državu. Rad na Upitniku ni na koji način ne dovodi do bilo kakvog implicitnog priznavanja Kosova i Metohije, odgovorio je Đelić na kritike opozicije:

"Na prvoj stranici prvog odgovora piše veoma jasno da što se tiče pitanja i odgovora Kosovo i Metohija se isključivo vidi u svetlu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN."

A na današnjem predstavljanju novog projekta podrške civilnom društvu u Srbiji, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je istakao da će za Srbiju u 2011-toj biti značajna dva pitanja – dobijanje statusa kandidata i moguće utvrđivanje datuma za početak pregovora o pristupanju Uniji. U tom procesu organizacije civilnog društva imaju poseban značaj, poručio je Dežer.

XS
SM
MD
LG