Linkovi

Koliko će koštati izbori u Srbiji?


Vladimir Goati i Nemanja Nenadić na predstavljanju godišnjeg izveštaja Transparentnosti Srbija (arhivski snimak)
Vladimir Goati i Nemanja Nenadić na predstavljanju godišnjeg izveštaja Transparentnosti Srbija (arhivski snimak)

Korupcija jeste tema ove predizborne kampanje, ali nije u prvom planu, niti je dominantna kao priča o zapošljavanju - ocenili su danas predstavnici organizacije Transparentnost Srbija. Oni su takodje napravili računicu koliko će koštati ovi izbori.

Prema gruboj proceni za predstojeće izbore biće izdvojeno – što iz republičkog, što iz pokrajinskog, što iz lokalnih budžeta 17,4 miliona evra, izjavio je danas programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić i dodao da je to mnogo više nego ranijih godina.

Istovremeno, Nenadić je upozorio da troškovi za vanredne predsedničke izbore iznose oko milijardu i 850 miliona dinara, što je tri puta više od budžetske rezerve iz koje Vlada planira da obezbedi potrebna sredstva:

"Za finansiranje kampanje za predsedničke izbore novac nije izdvojen u ovogodišnjem budžetu, tako da ostaje da se vidi kako će to da bude učinjeno. Novac za kontrolu finansiranja izborne kampanje takođe nije bio izdvojen u budžetu – to opet mora da se čini iz budžetske rezerve", kaže Nenadić.

Kako je primetio Nenadić i u ovoj kampanji se dosta govori o borbi protiv korupcije, mada to, po njegovoj oceni nije dominantna tema. Direktor Transparentnosti Vladimir Goati je istakao da se u prethodnom periodu ništa prelomno nije dogodilo, kao i da na proklamovanu nameru vlasti da se bori protiv korupcije veliku senku bacaju brojne nerešene afere, medju kojima je posebno istakao aferu "kofer" i aferu "indeks":

"U sferi korupcije o kojoj govore političke stranke mislim da vlada jedno zatišje, neka vrsta ravnoteže, šahovski rečeno možda je to pre pat nego što je remi pozicija", ističe Goati.

Goati smatra da je pogrešno to što političari u kampanji govore o potrebi departizacije državne uprave i dodao da je potrebno da se ona profesionalizuje, pre svega u oblasti činovništva. Goati je poručio da treba zabraniti novo zapošljavanje i postojeće činovnike sprovesti kroz sistem eliminatornih ispita, koje bi organizovala i sprovela objektivna i nezavisna instanca.

XS
SM
MD
LG