Linkovi

Tadić i Nikolić u drugom krugu, SNS dobila najviše glasova


Predizborni plakati u Beogradu
Predizborni plakati u Beogradu

Dan nakon opštih izbora u Srbiji glavna tema su rezultati izbora – od čega zavise i moguće kombinacije za formiranje nove vlade. Prema poslednjim podacima Republičke izborne komisije i obrađenih 97,5 odsto biračkih mesta, koalicija Pokrenimo Srbiju okupljenja oko SNS osvojila 24,01 odsto glasova ili 73 mandata.

Koalicija koju predvodi Demokratska stranka dobila je dva procenata glasova ma-nje i imaće 67 poslaničkih mandata, dok je koalicija SPS-JS-PUPS osvojila je 14,54 odsto glasova ili 44 mandata. Po podacima RIK-a u parlament ulazi i DSS koja je osvojila 7 odsto ili 21 mandat, koalicija Preokret oko LDP-a sa 6,53 ili 20 mandata, Ujedinjeni regioni Srbije sa 5,51 odsto glasova ili 16 mandata, dok su manjinske stranke osvojile ukupno 9 mandata. Svoje podatke izneo je i Cesid i oni se malo razlikuju od podaka RIK-a, ali ne u meri da se menjaju odnosi među strankama.

A dvojica predsedničkih kandidata koji će se u drugom krugu boriti za mesto predsednika Srbije odmah su nastavili kampanju – Boris Tadić u Pančevu, a Tomislav Nikolić u okolini Beograda, dok je danas najtraženiji političar u Srbiji ipak lider SPS-a Ivica Dačić, od čije će odluke zavisiti i slika buduće vlade.

Sam Dačić smatra da je pitanje nove vlade, kao i podrške koju će SPS dati jednom od dvojice predsedničkih kandidata stvar ukupnog dogovora koji treba da se postigne pre 20-tog maja i drugog kruga predsedničkih izbora:

"Ja želim da znam ko će biti u sledećoj vladi. Želim da znam zato što to dugujem građanima Srbije. Ja ne mogu sada da podržim nekoga za predsedničkog kandidata, a on posle u vladi da stavi stanke – ili koje govore da je Republika Srpska genocidna tvorevina, ili na drugoj strani da Toma Nikolić stavi u vladu one koji će da prekinu odnose sa EU."

Iako je lider SPS-a rekao i da bi bilo logično da se nastavi dosadašnja uspešna saradnja sa demokratama, predsednik DS-a Boris Tadić je izjavio da pitanje nove vlade treba razmatrati tek nakon predsedničkih izbora, bez obzira hoće li ga doskorašnji partneri u vladi podržati u drugom krugu:

"Od građana očekujem podršku. Ne trpim nikakve ucene, nikakve pritiske. Nisam ni 2004-e, ni 2008-e. Zdravo sa pritiscima. Od građana očekujem podršku."

Lider SNS-a Tomislav Nikolić je jučerašnje izjave Ivice Dačića o tome da se sada SPS o svemu pita ocenio kao ucene i javno poniženje kandidata i stranaka koji su osvojili više glasova od njega:

"Mislim da je on malo euforično juče ucenjivao dve stranke jače od sebe i da to nije dobro za Srbiju. Da sve treba da bude plod dogovora, a ne javno izraženih ucena, pošto bog zna šta sve može da se desi. Može Ivica Dačić tim svojim ponašanjem da naljuti sve političke partnere na političkoj sceni koji bi želeli da Srbija bude država bez ucena.

A osim domaćih, jučerašnje izbore nadgledali su i međunarodni posmatrači iz OEBS-a i Parlamentarne skupštine saveta Evrope, koji su ocenili da su opšti izbori u Srbiji bili regularni, da su protekli u mirnoj atmosferi, ali i da nedostatak kritičkog
i analitičkog izveštavanja medija nije pomogao biračima u izboru. Učinjen je korak ka zreloj demokratiji, ali je potrebno još unaprediti biračke spiskove, a Srbija bi trebalo da
ekonomski ojača, ističu strani posmatrači.

XS
SM
MD
LG