Linkovi

Raspisani predsednički izbori u Srbiji


Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović obraća se novinarima posto je potpisala odluku o raspisivanju predsedničkih izbora 6. maja.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović obraća se novinarima posto je potpisala odluku o raspisivanju predsedničkih izbora 6. maja.

Srbiju 6. maja očekuju opšti izbori - uz parlamentarne, pokrajinske i lokalne, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović raspisala je danas i izbore za predsednika Srbije. Za sada je osam kandidata najavilo učešće na predsedničkim izborima.

Nakon što je danas dobila pismo Borisa Tadića u kojem je obaveštava da je podneo ostavku na funkciju predsednika Srbije predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je za 6. maj raspisala i izbore za predsednika Republike. Istovremeno, ona će do izbora novog šefa države obavljati i dužnosti predsednika Republike.

U trku za predsednika Srbije do sada se prijavilo osam kandidata, a u organizaciji sajta Istinomer, predstavnici šest vodećih stranaka danas su imali priliku da izlože programe i u javnoj debati razmene mišljenja, ali i optužbe. Kako je rekla potpredsednica DS-a Jelena Trivan dosadašnji rezultati najbolje kandiduju Demokratsku stranku da nastavi rukovođenje zemljom:

"Mislim da kredibilitet naše opcije daje činjenica da u ove četiri teške godine smo imali veoma konkretne rezultate i u infrastrukturi, i u poljorpivredi i u različitim oblastima i da nas to kredibiliše da sutra možemo taj razvoj i da nastavimo."

Srpska napredna stranka neće obećavati 400 hiljada novih radnih mesta već pokušava da napravi realan politiki i ekonomski program, poručila Zorana Mihajlović iz SNS-a:

"Nova ekonomska politika podrazumeva otvaranje razvojne banke u kojoj ćemo izjednačiti domaće i strane inveatitore, zatim stimulativna poreska politika. Mi pokušavamo i smatramo da su dva sektora najvažnija u ovoj zemlji i mogu da pokrenu Srbiju. To su poljoprivreda i energetika i rudarstvo."

Funkcionerka Socijalističke pratije Srbije Dijana Vukomanović je istakla da su SPS i njen predsednik Ivica Dačić 2008. godine odredili "proevropski i reformski put" Srbije:

"Kratka formula naše politike je ista 2012. kao što je bila 2008-me: to je socijalno pravedno Srbija i snažna Srbija. Kad kažem snažna Srbija to podrazumeva snažne institucije. Srbija je napravila pomak u ove četiri godine, mi smo zadovoljni našim rezultatima, prvenstveno u Ministartsvu unutrašnjih poslova."

Kako je rekao Zoran Ostojić iz LDP-a Srbiji je neophodan potpuni preokret koji podrazumeva široki konsenzus ne samo političkih partija, već i civilnog sektora, sindikata i poslovnog sveta.

Član uprave Ujedinjenih regiona Srbije Vlajko Senić je rekao da je decentralizacija Srbije ključni deo njihove kampanje, dok je Miloš Aligrudić rekao da se DSS zalaže za političku neutralnost, jer je dosadašnja politika da EU nema alternativu došla do svog "paradoksalnog i smešnog kraja, kaže Aligrudić.

XS
SM
MD
LG