Linkovi

Tadić i Nikolić izjednačeni


Izborni bilbordi u Beogradu
Izborni bilbordi u Beogradu

Lideri demokrata i naprednjaka Boris Tadić i Tomislav Nikolić ulaze u predsedničku trku sa podjednakom podrškom birača, dok SNS i dalje ima četiri procenta prednosti u odnosu na DS.

Boris Tadić i Tomislav Nikolić vodiće do kraja žestoku borbu na predsedničkim izborima koja će uticati i na rezultate njihovih stranaka, a u ovom trenutku kandidati DS i SNS uživaju podjednaku naklonost birača: za Tadića bi glasalo 35,8, a za Nikolića 35,7 odsto ispitanika. Kako je pokazalo poslednje istraživanje agencije Faktor plus, na trećem mestu je kandidat SPS-a Ivica Dačić sa 11,2 dsto, a iza njega je Čedomir Jovanović is-pred LDP-a sa 5,6 odsto glasova:

"I dalje u Srbiji postoji nepoverenje, ne samo generalno u partije, već i u partije za koje se glasa. To u velikoj meri pokazuje da se i dalje glasa “protiv” a ne “za”, što nije dobro jer bi nas sve više radovalo da građani glasaju za neki program ili za svog kandidata, a ne da glasaju protiv nekog", kazao je Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus

Na nivou stranaka rezultati istraživanja se nisu promenili u odnosu na poslednje merenje: SNS je i dalje ispred DS-a za četiri odsto glasova, treći je SPS, a cenzus prelaze i Preokret, radikali i DSS. A u Srbiji je nesmanjenom žestinom i danas nastavljena predizborna kampanja i moglo bi se reći da su predstavnici DS-a bili najaktivniji: potpredsednici DS-a Dragan Šutanovac i Jelena Trivan posetili su Vranje, odnosno Kučevo, ministar Oliver Dulić Inđiju, pokrajinski premijer Bojan Pajtić Beočin, dok je Vuk Jeremić u razgovoru sa građanima Užica poručio da samo politika koja Srbiju zbližava sa svetom, a ne udaljava od njega - koju vodi Demokratska stranka, može da stvori uslove za bolji život građana:

"Moramo da razmislimo dobro ko je onaj koji ima znanje, ko je onaj koji ima kapacitet da povuče zemlju napred pod ovako teškim okolnostima."

Lider SPS-a Ivica Dačić je rekao da će Srbija ići u Evropsku uniju zbog sebe, a ne zbog EU, i to samo ako je u interesu Srbije, dok je predsednik SNS-a Tomislav Nikolić posetio vršački okrug, gde je izjavio da je potrebno formirati kancelariju za brze odgovore, kako bi potencijalni investitori u najbržem mogućem roku dobili neophodna dokumenta:

"Novo zapošljavanje, novi rad, novi kvalitet. Saradnja sa ruskim tržištem, sa ruskim energentima i sirovinama. Saradnja sa Evropskom unijom, Rusiju i EU da povežemo preko Srbije."

U kampanju je krenuo i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, koji je danas počeo prikupljanje potpisa za njegovu predsedničku kandidaturu. Tom prilikom Zukorlić je izjavio da njegova verska funkcija po Ustavu nije prepreka kandidaturi za predsednika, kao i da nije očekivao da će njegova kandidatura izazvati "toliko pometnje" u vladajućem bloku.

XS
SM
MD
LG