Linkovi

Neizvestan početak redovne nastave


Prazne klupe u školama u Srbiji
Prazne klupe u školama u Srbiji

Dva sindikata prosvetnih radnika postigla su dogovor sa Vladom i prekinula štrajk, druga dva sindikata nisu. Po svemu sudeći ni sutra u svim školama u Srbiji neće biti redovne nastave.

Male su šanse, ali čak i da sutra sve škole prekinu štrajk i nastava normalno počne, biće to kompromis na klimavim nogama. Vlada i prosvetari već danima pregovaraju i to pomalo liči na razgovor gluvih: ministri kao argument imaju praznu kasu, nastavnici–prazne novčanike. Oni na kojima se ovo slama deluju još mali da shvate bilo šta osim da ne idu u školu ili da su im časovi kraći. Učitelj iz beogradske Osnovne škole "Kralj Petar Prvi" Ljubiša Budimir, kaže da i mališani mogu na svoj način da razumeju ono šta se događa:

"Da li mama i tata kukaju, nema dovoljno para? Treba da idemo na rekreativnu. Ili ste planirali na neki izlet, pa šta je tata rekao, šta je mama rekla. To je situacija koja se dešava i u kućama. Sa decom sasvim otvoreno treba pričati o tome."

Izgleda da je sa decom lakše–sa predstavnicima vlasti pregovori su išli teže. Kao i svima na budžetu, i nastavnicima su plate zamrznute poslednje dve godine, a oni, sa druge strane, ne prihvataju stavove nadležnih da nema novca za ispunjenje njihovih zahteva:

"I onda se iz naše banalne stvarnosti sretnemo i sa saopštenjem da je toliko dato za satelit, da je toliko dato za vakcine, da je toliko dato, a ne znamo zašta je dato. I to su sve problemi koji iritiraju ljude, zaposlene u prosveti."

"Ma para ima dovoljno u budžetu, a pare cure. Mene interesuje gde pare cure."

Ministar prosvete Žarko Obradović
Ministar prosvete Žarko Obradović

Profesor matematike u gimnaziji "Stevan Sremac" u Nišu, Vesna Babović, ukazuje na kampanju koja se vodi protiv prosvetara i na njih svaljuje krivica za domino efekat koji je stvorio štrajk prosvetara. Do ovoga ne bi došlo da je svako radio svoj posao a prosvetari imali isti status kao drugi zaposleni, kaže:

"Da li su naši penzioneri gori od drugih penzionera pa su otišli u penziju bez otpremnine? Sramota. Da li su naši pomoćni radnici gori od drugih pomoćnih radnika pa je njihova sratna plata 14.000? Da li sam ja gori radnik od drugih pa nemam prava na jubilarnu nagradu?"

"Ne tražimo mi smao povećanje plata. To je ona zadnja stavka. Mi tražimo ulaganje u prosvetu, tražimo inovativnost, tražimo mogućnost da nam se programi prošire, da ta deca kad izađu iz škole budu konkurentna", ističe Ljubiša Budimir.

Sa druge strane, ministar obrazovanja Žarko Obradović veruje da će posle uspešnih pregovora sa predstavnicima dva sindikata prosvetara i sa druga dva naći zajednički jezik:

"Ja sam nekako posle sinoćnog sastanka i neprospavane noći ubeđen da je juče pobedila država. Da su konačno svi shvatili da se može deliti samo ono što se ima, a to što se ima da se može deliti na ravne časti. I da je pobedila prosveta, đaci i razum."

"Mora se naći kompromis, pre svega. Mora se što pre krenuti sa nastavom, sa punim časovima. Ali rešenje je da društvo bude svesno svoje prosvete, da mora ulagati radi budućnosti. Ne sme se dozvoliti ovo što se dešava po “n-ti” put–da dogori do nokta, pa onda cela branša stane. Pogledajte, ovo je odaziv 100 posto", kaže Budimir,

Ako već nije bogato društvo koje će imati više para za školstvo, Srbija ima samo jedno pravo rešenje–ozbiljnu reformu obrazovnog sistema koja će i škole, i nastavnike, i roditelje, na kraju i same đake pripremiti za život. Bez sistemskih rešenja–ovu priču imaćemo za par meseci ponovo. Možda i pre 1. septembra.

XS
SM
MD
LG