Linkovi

Šoškić: Dalji pad inflacije


Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić na konferenciji za novinare
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić na konferenciji za novinare

Kurs dinara je stabilizovan od kraja jula, a stabilnim kretanjima na deviznom tržištu doprinelo je i sklapanje stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, poručio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Uz očekivani nastavak smanjenja inflacije u Srbiji, krajem septembra će inflacija na godišnjem nivou biti jednocifrena, poručio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i objasnio da su cene hrane stabilizovane, a rast regulisanih cena usporen, zbog čega će, po njegovoj oceni, dezinfaltorni faktori u predstojećem periodu biti dominantni. Na današnjoj konferenciji za novinare guverner je istakao i da je inflacija je u poslednjem tromesečju oko nule i da se može reći da je markoekonomski sistem Srbije povratio stabilnost u pogledu kretanja cena:

"Ono što je takođe uočeno je da je inflacioni vrh bio u aprilu i od tada, u skladu sa našim projekcijama imamo pad inflacije. Očekujemo da ćemo već krajem ovog meseca praktično imati jednocifrenu inflaciju."

Rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji 2011. godini biće prema procenama guvernera ipak oko 2,5 odsto i to pre svega na bazi rasta privatnih investicija. Nasuprot padu BDP-a u drugom kvartalu, u trećem se očekuje rast bruto domaćeg proizvoda za 0,5 odsto, najviše zbog dobre poljoprivredne sezone:

"Restrukturiranje domaće ekonomske aktivnosti se nastavlja. Ja bih rekao da je ovaj trend vrlo bitan da se prati – koliki je stepen pokrivenosti uvoza izvozom. On kao što vidimo raste, on je na uzlaznoj putanji i kad pogledamo u avgustu je izvoz porastao za 7,6 odsto sezonirano, a uvoz je pao za 1,2 posto. Takođe, u avgustu izvoz je 15 posto veći od predkriznog nivoa, a uvoz je 19 posto ispod predkriznog nivoa."

Na kraju, podsećajući da su kamate koje su srpske banke nudile štedišama u Nedelji štednje prošle godine bile najviše u regionu, guverner je rekao da bi ove godine trebalo da budu niže. Previsoke kamate na depozite u Nedelji štednje, koja se obično u prvoj sedmici novembra, su po rečima Šoškića jedan od uzroka visokih kamata na kredite u Srbiji.

XS
SM
MD
LG