Linkovi

Bek: Srbija faktor stabilnosti


Ministri odbrane Danske i Srbije slušaju intoniranje državnih himni
Ministri odbrane Danske i Srbije slušaju intoniranje državnih himni

U istorijsku, to jest prvu posetu jednog danskog ministra odbrane, danas je u Beograd doputovala Gite Lilelund Bek, ministarka odbrane Danske. Uz podršku Danske Srbiji na putu ka Evropi, Gite Lilelund Bek je posle razgovora sa srpskim kolegom Draganom Šutanovcem izrazila interesovanje za saradnju u vezi vojne baze Jug, koja treba da preraste u regionalni centar za obuku za mirovne operacije.

Uz ocenu da je saradnja ministarstava odbrane dve zemlje odlična, danska ministarka odbrane Gite Lilelund Bek je poručila da Danska podržava Srbiju na putu približavanja Evropskoj uniji. Posle današnje posete Beogradu i razgovora sa kolegom Draganom Šutanovcem, danska ministarka je ukazala i na značaj Srbije za bezbednost celog regiona:

"Tokom današnjeg susreta dosta smo razgovarali o reformama i čestitala sam ministru na postignutim rezultatima u reformi odbrambenog sektora Srbije. Kao i na naporima Srbije da se poveća ukupna bezbednost regiona, zato što mislim da je to vrlo dobro za evropske integracije, da Srbija bude motor u promovisanju i jačanju regionalne bezbednosti."

Proteklih godina Kraljevina Danska je izdvojila više od tri miliona evra donacija sistemu odbrane Srbije, podseća ministar Šutanovac. On je istakao da Danska učestvuje u velikom broju mirovnih misija dodajući da je tema razgovora bila i razmena iskustava i pomoć Danske u treningu i obuci pripadnika Vojske Srbije za te aktivnosti:

"Danska je izrazila interesovanje za pomoć u razvijanju naše vojne baze Jug, koja treba da preraste u regionalni centar za mirovne operacije. Verujemo da iskustva koja danska vojska ima u inostranstvu i iskustva koja može da prezentuje našoj vojsci su izuzetno važna i ubeđeni smo da ćemo u budućem vremenu i po tom pitanju izuzetno sarađivati."

Predstavnici ministarstva odbrane dve države danas su potpisali sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji za 2011.godinu, a danaska ministarka je pružila uveravanja da će predstavnici te države pomoći Srbiji i u vezi budućih aktivnosti u NATO programu "Partnerstvo za mir".

XS
SM
MD
LG