Linkovi

Dačić: Kosovo podeliti sa Albanijom


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i šef misije Euleks Gzavije de Marnjak razgovaraju tokom susreta u Palati Srbija u Beogradu.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i šef misije Euleks Gzavije de Marnjak razgovaraju tokom susreta u Palati Srbija u Beogradu.

Šef Misije EU na Kosovu i Metohiji Gzavije de Marnjak sastao se danas u Beogradu sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, a u razgovoru sa ministrom policije Ivicom Dačićem ukazano na neophodnost intenzivnije saradnje MUP-a i Euleksa. Istovremeno, potpredsednik Vlade i lider SPS-a ponovo je uzburkao javnost izjavom da Kosovo treba podeliti između Albanije i Srbije.

Posle nedavnog javnog saopštavanja ideje o razgraničenju na Kosovu, lider Socijalističke partije Srbije i potpredsednik Vlade Ivica Dačić dolio novo ulje na vatru tezom da Kosovo treba podeliti između Albanije i Srbije. U najnovijem broju nedeljnika NIN Dačić je postavio pitanje i šta će se dogoditi ukoliko Republika Srpska na referendumu donese odluku o otcepjenju. Hoće li ona postati nezavisna država ili će se priključiti Srbiji, kaže predsednik socijalista.

Šef tima za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović, na sednici Skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju poručio je da političari ne treba različitim izjavama da unose konfuziju po pitanju Kosova, kao da građani treba da slušaju ono što govore predsednik Srbije, premijer i on kao šef Tima za pregovore sa Kosovom, koji najbolje zna šta se dešava u pregovaračkom procesu i koje su teme otvorene, a koje nisu:

"Imamo naravno koordinaciju u Vladi, postoji puno jedinstvo Vlade Srbije po ovom ali i drugim pitanjima. I naravno da uvek u nečemo ovako osetljivom ljudi koji imaju svoju političku karijeru i svoj politički program žele da daju određeni pečat i određeno mišljenje", ističe Stefanović.

A po oceni lidera LDP-a Čedomira Jovanovića nema mnogo razuma u ideji Ivice Dačića o podeli Kosova između Srbije i Albanije. Po rečima Jovanovića ova ideja na najjači način dokazuje koliko je Srbija daleko od politike koja bi je vodila ka ciljevima, koje je sama sebi postavila:

"Mislim da nema nikakvog razuma i u ideji koju je izneo pre dve nedelje o podeli Kosova, ni u ovoj najnovijoj razradi ideje po kojoj bi mi Kosovo delili sa Tiranom. Pre svega mi to govori o stepeni haosa koji prati odnose u vladajućoj koaliciji i poslednjoj fazi jedne politike bez vizije", kaže Jovanović.

Kako je još rekao Čedomir Jovanović neprihvatljivo je da se procenjuje da li Ivica Dačić govori sa pozicije lidera stranke ili zamenika premijera, odnosno potpredsednika Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG