Linkovi

Cvetković: Razgovori o novom guverneru tek predstoje


Premijer Cvetković govori na okruglom stolu u Beogradu
Premijer Cvetković govori na okruglom stolu u Beogradu

Skup o ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi zemlja i merama koje je najavio premijer Mirko Cvetković, ostao je u senci jučerašnje ostavke guvernera Narodne banke, Radovana Jelašića.

Povećanje zaposlenosti i životnog standarda građana predstavljaju prioritet Vlade u ovoj godini, a kako je danas, na skupu o ekonomskom rastu najavio premijer Mirko Cvetković, Vlada priprema niz mera koje treba da poprave stanje kako u privredi, tako u među građanima. Cvetković je najavio i stavljanje akcenta na mala i srednja preduzeća, koja po rečima premijera, iako su ranjiva, imaju potencijala:

"Vlada Srbije planira da stimulativnim merama ekonomske politike zaustavi rast nezaposlenosti. Rast privreden aktivnosti predstavlja jedini sigurni lek za dugoročno smanjenje nezaposlenostii u tom smislu ključni ekonomski izazov za Vladu u ovoj godini predstavlja obezbeđenje održivog privrednog rasta."

Ipak, glavna tema u pozadini današnjeg skupa bila je iznenadna ostavka guvernera. Premijer je istakao da mu je žao što je Radovan Jelašić podneo ostavku, ponovio je da nije bilo pritisaka, ali nije želeo da licitira imenima mogućih kandidata za novog guvernera:

"To će biti vrlo ozbiljna priča, nije to stvar licitacije. Ja se nadam da ćemo to uraditi u jednom relativno brzom roku."

A premijer i odlazeći guverner danas su se sastali:

"Taj sastanak je održan i mi smo pričali upravo o onome što je sad važno vezano za održavanje makroekonomske stabilnosti. Juče je bilo neke veće tražnje na deviznom tržištu, međutim danas se već to sve smirilo. Ja sam ubeđen da će to ostati i na dalje u sigurnim vodama i do izbora novog guvernera", kazao je guverner u ostavci Radovan Jelašić.

Goran Pitić, nekadašnji ministar u Vladi Zorana Đinđića, čije se ime među prvim pojavilo kao mogući novi guverner nije želeo da komentariše pisanje medija:

"Pitanje NBS, generalno, i pozicije guvernera je toliko ozbiljno i važno pitanje jer podrazumeva jedan odnos prema kvalitetu te institucije i njenoj kredibilnosti i nezavisnosti–i institucije i funkcije koju predstavlja guverner. Tako da u tom kontekstu ja želim tu priču da podržim na način da je ne komentarišem u javnosti."

Posle ostavke guvernera gotovo svi ekonomski stručnjaci se slažu u oceni da, na kratkoročnom nivou ne treba očekivati dramatične promene. Isto tako, analitičari upozoravaju da izbor novog guvernera treba obaviti što pre, kao i da na to mesto ne smeju da dođu partijski kadrovi već profesionalci koji će centralnu banku voditi kao nazavisnu i samostalnu instituciju.

XS
SM
MD
LG