Linkovi

Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU


Hrvatska Ministarka inostranih poslova Vesna Pusić i potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić, Zagreb, 29. april 2013.
Hrvatska Ministarka inostranih poslova Vesna Pusić i potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić, Zagreb, 29. april 2013.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Zagrebu sa najvišim hrvatskim zvaniccnicima o bilateralnim odnosima dve države, evrointegraciji Srbije i situaciji u regionu.

Hrvatska bezrezervno podržava put Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji, poručila je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić nakon današnjeg razgovora u četiri oka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u Zagrebu.

Izrazivši zadovoljstvo dolaskom visokog zvaničnika Srbije u Hrvat-sku, Vesna Pusić je navela da je sa Vučićem razgovarala o zaostalim pitanjima iz devedesetih, kao i o pitanjima ekonomije i zajedničke evropske sa-radnje:

"Stojimo na stanovištu da je apsolutno neophodno da Srbija u junu, kad se bude o tome odlučivalo, dobije datum za početak pregovora o svom članstvu u EU."

Razgovor je vođen i o pitanju nestalih, što je Vesna Pusić u ime Hrvatske postavila i kao jedan od uslova za eventualno povlačenje tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Aleksandar Vučić je istakao da niko nema interes da skriva podatke o nestalima i da Srbija po tom pitanju sarađuje sa Hrvatskom. Po njegovim rečima razlike u gledanjima na pojedine događaje iz prošlosti, kakva je recimo akcija Oluja, ne smeju da budu prepreka za budućnost odnosa dve zemlje:

"Srbija i Hrvatska su ključne zemlje regiona i naš odnos predstavlja kičmu razvoja čitavog regiona. Tu nema mnogo i mislim da ne treba da bude previše emocija – mi treba na racionalan i pragmatičan način da unapređujemo naše odnose. Da i u političkoj, ekonomskoj i svim drugim sferama života ti odnosi budu konkretniji i bolji nego što su bili do danas."

Tokom današnjeg boravka u Zagrebu Aleksandar Vučić se odvojeno sastao i sa predsednikom i premijerom Hrvatske Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem. O evropskom putu Srbije i Hrvatske. Vučić je razgovorao sa potpredsednikom Vlade Hrvatske Nevenom Mimicom, a o vojnoj saradnji dve zemlje sa ministrom odbrane Hrvatske Antom Kotromanovićem.
XS
SM
MD
LG