Linkovi

Počelo suđenje u sporu Srbije i Hrvatske


Srpska delegacija na raspravi u Hagu
Srpska delegacija na raspravi u Hagu
Predstavnici hrvatskog pravnog tima su tokom rasprave predstavili svoje najvažnije argumente u prilog tvrdnji da je Srbija izvršila genocid.

Rasprava se nastavlja sutra isptivanjem svedoka koje je predložila Hrvatska. Šefica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić - Grotić obrazložila je da će Hrvatska tokom usmene rasprave sudu predočiti dokaze u prilog tvrdnji da je, kako je navela, Srbija vrlo rano preuzela institucije SFRJ, uključujući i JNA.

Ona je ukazala da Hrvatska nije, iako je želela da o tome pregovara, odustala od tužbe protiv Srbije jer su politički lideri u Srbiji zadržali stav poricanja zločina. Ona je takođe navela da genocid nije počinjen samo u Vukovaru, već i u drugim delovima zemlje gđe je bilo pokolja i mučenja civila, kao i da su pronađene masovne grobnice.

Srpski pravni tim će svoje stavove početi da izlaže nedelju dana kasnije - 10. marta. Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je, povodom početka rasprave pred Međunarodnim sudom pravde da su činjenice na strani Srbije, ali da prioritet Vlade Srbije ostaje izgradnja dobrosusedskih odnosa, mir i stabilnost u regionu.
XS
SM
MD
LG