Linkovi

Tadić i Josipović za bolju privrednu saradnju


Predsednici Srbije i Hrvatske na biznis forumu u Zagrebu
Predsednici Srbije i Hrvatske na biznis forumu u Zagrebu

Prema podacima Privredne komore Srbije, u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih firmi, a za sada samo jedna srpska kompanija posluje u Hrvatskoj - radi se o kompaniji "Svislajon Takovo", koja je investirala oko 20 miliona evra u konditorsku industriju u Sisku. Da li je to moguće i kako promeniti, bila je između ostalog i tema hrvatsko-srpskog biznis foruma, održanog danas u Zagrebu, kome su prisustvali i predsednici dve zemlje.

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović poručili su danas u Zagrebu da su dve zemlje otvorile put nove saradnje, političke i ekonomske i pozvali privrednike dve zemlje da sagledaju zajedničke resurse i zajedničke šanse, kako bi izdržali utakmicu na evropskom i svetskom tržištu.

Po oceni Josipovića samo se saradnjom dve zemlje, kao i saradnjom sa ostalim zemljama regiona može postići dobar rezultat, pogotovo u bliskoj budućnosti - kada Hrvatska i Srbija postanu delovi velikog evropskog tržišta sa strogim pravilima i zakonima. A odgovarajući na primedbe srpskih privrednika da nemaju isti tretman kao hrvatska preduzeća u Srbiji i poruku srpskog predsednika da očekuje da se to promeni, Josipović je rekao:

"Točno je, u hrvatskoj javnosti, i ne samo u hrvatskoj nego i u srpskoj, postoje predrasude kako ulaganja iz Srbije nisu dobrodošla. Ja to poričem. Poričem da ulaganja iz Srbije nisu dobrodošla – u Hrvatskoj su dobrodošla sva ulaganja, i ulaganja iz Srbije. A potvrđujem da je bilo diskriminacije."

Bratstvo i jedinstvo više ne postoji, ali su ostali zajedinički interesi dve države, istakao je Boris Tadić na Biznis forumu koji je u Zagrebu okupio 70 privrednika iz Srbije i 60 iz Hrvatske, što je, inače, najveći takav skup od 2001. godine:

"Ti večni interesi podrazumevaju da možemo biti i pojedinačno prijatelji. A na kraju krajeva, ne znamo gde će nas u budućnosti u političkom smislu, kada su u pitanju srpski i hrvatski narod, odvesti koraci koje mi danas preduzimamo. Jer mi otvaramo jedan potpuno drugačiji i novi prostor saradnje. To nije saradnja kao u vreme bivše Jugoslavije i svako ko pokušava da se vrati na to vreme veoma greši. Sistemski greši."

Privrede dve zemlje - po mišljenju Tadića - dele i hronične bolesti kao što su trgovinski deficit, loši pokazatelji uvoza i izvoza ili zaduženost, a uloga političkih lidera je da razbijaju predrasude i otvaraju nove moguć-nosti. Kada Ivo Josipović i ja nastupamo u Vukovaru i Paulinom Dvoru, to ima etičku dimenziju, ali doprinosi i opštoj saradnji, objasnio je Tadić.

XS
SM
MD
LG