Linkovi

Inicijativa za promenu Ustava


Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić predaje peticiju sa 304.180 potpisa gradjana za izmenu člana 100 Ustava Republike Srbije i Zakona o Vladi Republike Srbije
Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić predaje peticiju sa 304.180 potpisa gradjana za izmenu člana 100 Ustava Republike Srbije i Zakona o Vladi Republike Srbije

Priča o promeni sadašnjeg Ustava krenula je gotovo istog časa kada je Ustav donet 2006-te godine. Do sada su najdalje po ovom pitanju otišli naprednjaci, čiji su predstavnici danas predali skupštini 300 hiljada potpisa građana koji žele promenu Ustava.

Čelnici Srpske napredne stranke predali su danas u Skupštini Srbije 304 hiljade potpisa građana Srbije, koji podržavaju inicijativu naprednjaka za promenu Ustava. SNS predlaže da se broj poslanika u parlamentu smanji sa 250 na 125, da broj ministara ubuduće bude između 12 i 15, kao i da se ukinu funkcije državnih sekretara.

Lider SNS je izjavio i da je za uspostavljanje dvopartijskog sistema u Srbiji, a o tome zašto 2006-te, kada je kao član SRS glasao za sadašnji Ustav, nije tražio smanjenje broja poslanika, Tomislav Nikolić kaže:

"Tada smo svi pomalo popuštali. Tada je bilo potrebno da se donese Ustav da bi u preambulu Ustava ušlo da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, i onda neka druga rešenja nije trebalo da budu kamen spoticanja da Ustav dobijemo. Mi danas Ustav imamo i danas želimo da ga popravljamo. I to je velika razlika."

Ostale političke stranke ne podržavaju ideje SNS-a i za sada ostaju samo na nivou načelne podrške promenama Ustava. Demokratska stranka smatra da promenama Ustava treba da prethodi ozbiljna rasprava–umesto populizma koji zagovara SNS. Potpredsednica DS-a Jelena Trivan kaže da demokrate i naprednjaci ne dogovaraju dvostranačku Srbiju jer to, po njenoj oceni, ne može da dogodi ni za sto godina.

Međutim, lider socijalista Ivica Dačić je izjavio neće podržati predlog SNS-a, odnosno da SPS neće pomoći DS-u i SNS-u da promenama Ustava i izbornih zakona stvore dvopartijsku Srbiju. Uz optužbe na račun SNS-a da žele da se Srbijom upravlja iz jednog centra, G17 plus i Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da je decentralizacija Srbije mnogo važnije od broja poslanika:

"Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da je neophodna promena Ustava radi regionalizacije i decentralizacije Srbije, a ne radi marketinških razloga smanjenja postojećih centralizovanih institucija u Srbiji", kaže Vlajko Senić iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Za LDP inicijativa SNS-a je opasna, jer se iza toga krije potpuno urušavanje političkog sistema Srbije. Po oceni lidera LDP Čedomira Jovanovića, zagovaranje ideje o smanjenju broja poslanika je obično politikanstvo – to bi, sa jedne strane, dovelo do toga da mnoge nacionalne manjine i njihovi predstavnici ostanu van parlamenta dok bi, sa druge strane, to bio uvod u još veću centralizaciju Srbije, smatra Jovanović.

XS
SM
MD
LG