Linkovi

Božićna poslanica patrijarha Irineja


Patrijarh srpski Irinej osveštao je badnjak u novosagradjenom hramu svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu.
Patrijarh srpski Irinej osveštao je badnjak u novosagradjenom hramu svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića. Patrijarh srpski Irinej služio je na Badnji dan svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, na Badnji dan je takodje osveštao novoizgrađeni hram Svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu i naložio badnjak. On je prethodno, u Patrijaršiji pročitao Božićnu poslanicu u kojoj naglašava da je Božić praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja i poziva vernike da žive u duhu tih vrednosti.

"Što je manje Boga i Božje ljubavi u ljudima, to je manje ljubavi u ljudskim odnosima, to je manje istinske ljubavi u braku, porodici, društvu, izmedju oca, majke i dece, i uopšte medju ljudima. Bez Boga kao Ljubavi, čovečja ljubav gubi svoje merilo i svoju meru, navodi se u božićnjoj poslanici.

Patrijarh je ukazao na značaj materinstva, braka, porodice i radjanja dece i ocenio da je dete, kao plod ljubavi majke i oca, sažetak i vrhunac svih dobrota i lepota kojima je Bog obdario svoju tvorevinu".

On je, medjutim, upozorio da se život bez ljubavi prema Bogu, ljubavi u braku, porodici, društvu i u ljudskim odnosima, svodi na "samoživost, telesnu pohotu i hedonizam, koji postaje vrhovna ljudska vrednost."

Prema rečima patrijarha, stavljanje hedonizma na pijedestal božanstva postaje uzrok masovnog čedomorstva i njegovog ozakonjenja, nezapamćenog u istoriji čovečanstva. "Ne predstavlja li ozakonjenje abortusa zapravo obogotvorenje samoživosti i egoizma?", zapitao se patrijarh u poslanici.

Gospodin Irinej je takodje upozorio da savremena sredstava masovne komunikacije, pored dobara koje donose čovečanstvu, bivaju zloupotrebljena.

Patrijarh se u poslanici osvrnuo na jednu aktuelnu temu - izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Strašni zločin trgovanja organima nevinih srpskih žrtava mržnje i terora odvijao se uz ravnodušno, u mnogim slučajevima saučesničko ćutanje predstavnika međunarodne zajednice, a oni su itekako znali šta se stvarno dešava "na terenu", ističe patrijarh Irinej.

On je naveo da je odnos mnogih "moćnika prema pravu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na život, slobodu i budućnost najteži primer nepoštovanja prava."

Patrijarh Irinej će u ponoć služiti svetu arhijerejsku liturgiju u hramu svetog Save na Vračaru u Beogradu.




XS
SM
MD
LG