Linkovi

Srbija i Kina potpisale sporazume o saradnji


Predsednik Srbije Boris Tadić razgovara sa članom Stalnog komiteta Politbiroa i sekratarom Komisije za disciplinu i nadzor Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Heom Guocijangom.
Predsednik Srbije Boris Tadić razgovara sa članom Stalnog komiteta Politbiroa i sekratarom Komisije za disciplinu i nadzor Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Heom Guocijangom.

Peti čovek u državnoj i partijskoj hijerarhiji Kine He Guoćiang na čelu je zvanične delegacije Kine koja se nalazi u trodnevnoj poseti Srbiji. Predstavnici dve zemlje su izrazili zadovoljstvo razvojem političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje, a predstavnici Razvojne banke Kine i kineski privrednici izrazili su zainteresovanost za finansiranje i izgradnju železničkog Koridora 10 kroz Srbiju i autoputa Beograd - Južni Jadran odnosno Koridor 11.

Kina je odobrila Srbiji kredit od 300 miliona dolara po povlašćenim uslovima za revitalizaciju postojećih i izgradnju nove termoelektrane Kostolac, poručio je danas zvanični predstavnik kineske vlade i stalni član Politbiroa Komunističke partije Kine He Guoćiang, koji se sa delegacijom Kine nalazi u trodnevnoj poseti Srbiji. Predstavnici kineske delegacije su sa srpskim zvaničnicima potpisali četiri sporazuma, među kojima i sporazum o bespovratnoj pomoći od 10 miliona juana, ili oko milion evra, za nabavku medicinske opreme i vozila iz Kine.

Predstavnici kineske delegacije su se danas sastali sa najvišim srpskim zvaničnicima, a tokom susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem osim razgovora o produbljivanju strateškog partnerstva dve zemlje, posebno u oblasti ekonomske saradnje, bilo je reči i o političkim temama.

Uz poruku da Srbija snažno podržava politiku Kine, Tadić se zahvalio Kini na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i na podršci inicijativi da se pokrene nezavisna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu sa mandatom UN.

Sa kineskom delegacijom danas se sastao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je posle susreta rekao da ova poseta za Srbiju ima izuzetan značaj s obzirom da su i ekonomski odnosi dve zemlje u stalnom usponu:

"Srbija smatra Kinu jednim od naših prirotetnih pravaca u spoljnopolitičkoj orijentaciji. Sigurana sam, sa druge strane, i da Kina nema većeg prijatelja u ovom delu sveta od Srbije. I zato je veoma bitno da se dobar razvoj naših političkih odnosa pretvori i u dobar razvoj ekonomskih odnosa", naveo je Dačić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je posle sastanka sa He Guoćiangom izrazio zadovoljstvo time što su ispunjeni preduslovi za početak realizacije mosta Zemun - Borča i dodao da očekuje da će na isti način biti realizovan i Projekat o revitalizaciji Termoelektrane Kostolac. Gost iz Kine je istakao da ova zemlja želi da nastavi i produbi saradnju sa Srbijom na političkom i ekonomskom planu.

XS
SM
MD
LG