Linkovi

Samit CEI u Beogradu


Samit Centralnoevropske inicijative u Beogradu
Samit Centralnoevropske inicijative u Beogradu

Godišnji samit Centralnoevropske inicijative održan je danas u Beogradu, a konkurentnost je bila jedan od glavnih tema kojom su se bavili premijeri i drugi zvaničnici zemalja članica CEI. Ujedno, skup u Beogradu je bio dobra prilika za niz bilateralnih sastanaka koji su održani u pozadini samita.

Srbija očekuje da u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU, a zatim i što skoriji datum za početak pregovora, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković i podsetio da je Srbija uložila ogroman rad u sprovođenju brojnih reformi, pri čemu je poseban akcenat bio na usvajanju i primeni evropskog zakonodavstva. Otvarajući godišnji Samit Centralnoevropske incijative koji se održava u Beogradu, Cvetković je istakao da su česti bilateralni i multilateralni skupovi važni u cilju rešavanja aktuelnih regionalnih problema i fokusiranja na prioritetne oblasti saradnje:

"Srbija ulaže velike napore u produbljivanje regionalne ekonomske saradnje i unapređenje poverenja na našem području. Postoje brojni infrastrukturni, energetski, trgovinski i finansijski projekti koje smo identifikovali kao važne za razvoj naših država."

Crnogorski premijer Igor Lukšić je rekao da je ovaj sastanak poslužio za razmenu mišljenja o svemu onome što će biti predmet interesovanja i pažnje zemalja članica CEI, a pre svega ekonomska politika - kako bi se izborili sa posledicama krize koja će se sasvim sigurno prolongirati. Članice CEI imaju ogroman ekonomski potencijal, tako da će u vremenu koje dolazi ovaj region beležiti najveći ekonomski rast, smatra Lukšić:

"Proces integracija u evropske i evroatlantske strukture predstavlja cilj koji je direktno povezan sa poboljšanjem kvaliteta života naših građana, praćen je intenzivnijim ekonomskim odnosima i baziran na stabilnosti ukupnih političkih okolnosti."

Jačanje konkurentnosti privrede, što je glavna tema beogradskog skupa, sastavni je deo procesa evropskih integracija, jer predstavlja jedan od formalnih zahteva definisanih u okviru Kopenhagenških kriterijuma, istakao je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić. Reformski napori isplate ne samo zbog članstva u EU, već i zbog unutrašnjih promena države u korist privrede i građana, smatra on:

"Napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini važan je za uspeh i dinamiku daljih reformi, za ekonomski napredak i politički entuzijazam. Svi ovi faktori zajedno predstavljaju potrebnu pokretačku snagu za promene. Inicirajući regionalnu saradnju i radeći na konsolidovanju naših društava za koja želimo da budu demokratska, tržišno orijentisana i socijalno odgovorna postajemo u punom smislu kreatori svoje sudbine."

Posle Srbije Ukrajina preuzima predsedavanje Centralnoevropskom inicijativom, a premijer te zemlje Nikola Azarov je istakao da je razmena iskustava između zemalja članica EU i regionalnih inicijativa veoma korisna jer doprinosi aktivnijem radu i privrednom nastupu, kao i pospešivanju realizacije ciljeva zemalja koje nisu članice Unije.

XS
SM
MD
LG