Linkovi

Ešton: Pohvala Srbiji za viziju i hrabrost


Sastanak Ketrin Ešton i srpskih zvaničnika u Beogradu, 9. jul 2013.
Sastanak Ketrin Ešton i srpskih zvaničnika u Beogradu, 9. jul 2013.

Evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton u Beogradu razgovarala sa predsednikom i premijerom, Nikolićem i Dačićem i poručila da je EU takođe počela pripreme za pregovore sa Srbijom.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozdravila je tokom večerašnjih razgovora u Beogradu sa srpskim državnim vrhom pripreme Srbije za početak pregovora sa EU i poručila da se i EU sprema za pregovore sa Srbijom.

Evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton odala je danas priznanje rukovodstvu Srbije na viziji i hrabrosti u donošenju teških odluka i suočavanju sa velikim političkim izazovima. Posle večerašnjeg razgovora u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, Ešton je izrazila zadovoljstvo i zbog toga što je Srbija već počela pripreme za početak pristupnih pregovora sa EU.

"To je proces pun izazova i zato je dobro videti da se Srbija sprema. Ali i na strani EU se pripremamo za početak pregovora. Evropska Komisija već radi na pripremi okvira za predstojeće pregvore i sprema se da ga predstavi državama članicama", istakla je Ketrin Ešton.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija nastavlja u istom tempu da ispunjava obaveze koje je preuzela prema EU, ali i prema svojim građanima kada je bolji život u pitanju.

"Evropska unija ima knjigu koju još nije ni otvorila. Obaveze koje Srbija treba da ispuni, mi smo te knjige i tih obaveza svesni. Vlada ubrzano priprema tim koji će Srbiju voditi kroz pregovore iz poglavlja u poglavlje", rekao je predsednik Nikolić.

Premijer Srbije Ivica Dačić je posle sastanka u Palati Srbija rekao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog o svim temama od interesa. Nastavak dijaloga nikako ne znači da sporazum ide u pravcu nekog pravno obavezujućeg dokumenta ili priznanja Kosova, precizirao je Dačić.

"Mi smo već kandidovali i tražili da se razgovara i o drugim temama, da nastavimo dijalog ne samo o temama koje su zadate i koje neko drugi stalno zadaje. Mi imamo interese da se o nekim stvarima razgovara, kao što je pitanje imovine", rekao je premijer Dačić.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Tomislav Nikolić je preneo obećanje koje mu je dao britanski premijer, prilikom njegovog nedavnog boravka u Londonu, na finalu Vimbldona. Po Nikolićevim rečima Dejvid Kameron mu je pre finalnog meča na Vimbldonu rekao u šali da Srbija može da traži sve što hoće, pa i članstvo u EU – samo da Đoković ne pobedi Endija Mareja.

Mi smo svoje nažalost ispunili, rekao je Nikolić i u šali zatražio od Eštonove da ispuni to obećanje.
XS
SM
MD
LG