Linkovi

Srpski šef diplomatije u Sarajevu


Šefovi diplomatija Srbije i BiH, Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija, tokom susreta u Sarajevu
Šefovi diplomatija Srbije i BiH, Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija, tokom susreta u Sarajevu

Srpski ministar inostranih poslova Ivan Mrkić izjavio je tokom prve zvanične posete Sarajevu da Srbija oseća Bosnu i Hercegovinu kao najbližeg suseda

Član Predsednštva BiH Bakir Izetbegović ocenio je danas da su jučerašnje izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Banjaluci prihvatljive. Izetbegović se danas sastao sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, koji posetio Bosnu i Hercegovinu.

Srpski ministar inostranih poslova Ivan Mrkić izjavio je danas tokom svoje prve zvanične posete Sarajevu da Srbija oseća Bosnu i Hercegovinu kao najbližeg suseda i da treba razvijati to prijateljstvo. Mrkić je sa šefom diplomatije BiH Zlatkom Lagumdžijom Memorandum o razumevanju između Saveta ministara BiH i Vlade Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija i tom prilikom je poručio da je regionalna saradnja nužna za ulazak balkanskih zemalja u Evropsku uniju:

"Imamo puno osnova da razvijamo to naše prijateljstvo, jer imamo zajedničku istoriju, imamo vrlo skladnu sadašnjost, a težimo zajedničkoj budućnosti. Tako da treba da pravimo projekte i akcije koje će nas u tome jačati."

Ministar spoljnih poslova BiH je izrazio nadu da će između dve zemlje biti uskoro rešeni imovinsko-pravni odnosi, pitanje državne granice i druga otvorena pitanja, te da bi dva puta godišnje trebalo da budu održavani sastanci na nivou vlada dve zemlje:

"Mislim da je još važnije to što smo danas razgovarali o genezi otvorenih pitanja i problema i fokusirali se na njihovo konkretno rešavanje. Memorandum koji smo danas potpisali nije cilj sam po sebi, nego neka vrsta alata ili sredstva za unapređenje bilateralne saradnje, naročito kada je u pitanju naša zajednička aspiracija da brže sledimo naše susede u onome u čemu ih treba slediti, a to je put ka EU."

Tokom današnjeg boravka u Sarajevu Mrkić se sastao i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i tom prilikom je ocenjeno da najviše prostora za jačanje saradnje i razmenu iskustava dve zemlje ima u oblasti evroatlantskih integracija. Jedna od tema razgovora bila je i mogućnost susreta "na vrhu" dve zemlje.
XS
SM
MD
LG