Linkovi

Dodik: Isti stav prema Kosovu


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (D) i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovaraju tokom današnjeg susreta u Beogradu
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (D) i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovaraju tokom današnjeg susreta u Beogradu

Predsednik Republike Srpske razgovarao je sa predsednikom Srbije o poštovanju Rezolucije 1244, Dejtonskom sporazumu, tesnim vezama Banjaluke i Beograda

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas povećanje PDV-a u Srbiji na 20 odsto, a u okviru paketa mera za finansijski oporavak on je rekao i da će biti ukinuto 256 parafiskalnih nameta, kao i da će delegacija MMF-a uskoro doći uskoro u Beograda radi pregovorta o potpuno novom aranžmanu. U Beogradu je u međuvremenu boravio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prvi zvanični susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika protekao je u prijateljskoj atmosferi, a razgovor u Predsedništvu Srbije vođen je o više tema – od nastavka održavanja tesnih i prijateljskih veza Beograda i Banjaluke, do zajedničke privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu i poštovanja Rezolucije 1244 o Kosovu i Metohiji. Nikolić je Dodiku preneo da sprema nacionalnu strategiju za Kosovo i Metohiju, dok je Dodik naveo da će Republika Srpska nastaviti da promoviše poštovanje Rezolucije 1244 o Kosovu, saopštila je pres služba predsednika Srbije posle sastanka:

"Naša zajednička politika po pitanju Kosova gotovo je identična. Mi u BiH ne želimo da vidimo priznanje Kosova kao nezavisne države. I Republika Srpska koja koristi procedure u tom pogledu, sve do sada, a i u budućnosti će sprečavati to priznanje", najavio je Dodik.

Obraćajući se novinarima posle razgovora sa Nikolićem, Dodik je ocenio da je ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija prekršio Ustav glasajući za rezoluciju UN o Siriji, zbog čega će njegova stranka uz podršku SDS-a pokrenuti pitanje razrešenja Lagumdžije. Republika Srpska neće prihvatiti da bilo ko odlučuje u njeno ime, poručio je Milorad Dodik:

"BiH je u permanentnoj krizi, kao dokaz njene nesposobnost da preživi. Samo zato što međunarodna zajednica održava privid njenog funkcionisanja ona egzistira. Inače ne bi ni egzistirala."

Predsednik RS je ocenio da je došlo vreme da Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma podnese izveštaj o svom radu, pošto je to, kako je rekao Milorad Dodik, to predviđeno Aneksom 10-tog sporazuma iz 1995.
XS
SM
MD
LG