Linkovi

Karadjordjevo: Zajedno ka EU


Predsednik Srbije Boris Tadić govori u prisustvu predsednika Turske Abdulaha Gula, predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i članova Predsednistva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.
Predsednik Srbije Boris Tadić govori u prisustvu predsednika Turske Abdulaha Gula, predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i članova Predsednistva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Nakon Istambula prošle godine, drugi trilateralni sastanak najviših zvaničnika Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine održan je danas u Karađorđevu, nekadašnjoj Titovoj rezidenciji u kojoj su se pre 19 godina Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovarali o podeli Bosne i Hercegovine. Ipak, učesnici skupa su posle današnjih razgovora ocenili da su uspeli da pobede duhove prošlosti i izrazili nadu da Karađorđevo može biti i simbol novi odnosa u regionu, a pre svega Srbije i Bosne i Hercegovine.

Uz ocenu da zajednička budućnost Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine leži u Evropskoj uniji, najviši predstavnici tri zemlje su na današnjem skupu u Karađorđevu istakli i da je budućnost Balkana u razbijanju predrasuda, procesu pomirenja i nemešanju u unutrašnje stvari drugih država.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je preduslov kvalitetne saradnje u budućnosti iskorenjivanje predrasuda proisteklih iz istorije. Tadić je ocenio da je ovaj susret trilateralni sastanak, a ne međunarodna konferencija o BiH i poručio da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podeli Bosne i Hercegovine i na bilo koji način doveo u pitanje integritet te zemlje:

"Srbija, sve što je vezano za unutrašnju politiku BiH i entitetsku politiku, sve što se tiče građana BiH i sva tri naroda BiH, tretira kao unutrašnju stvar Bosne i Hercegovine. Srbija se ne meša u nadležnosti institucija BiH, u legitimne predsstavnike naroda, u legitimne predstavnike entiteta, ne meša se u to šta jeste interes građana BiH, koji oni sami kroz svoje institucije definišu", istakao je Tadić.

Za predsednika Turske Abdulaha Gula zajednički cilj je da se ovo područje, koje je bilo poprište sukoba, preobrazi u region zajedništva koji će ići ka budućnosti i uspostavljati čvrstu saradnju:

"Mi tvrdimo da Balkan nije na periferiji Evrope već u njenom centru, a da je Srbija u ključnoj poziciji kada je u pitanju Evropa. Mi smo prošle godine započeli trilateralne susrete, ove godine nastavljamo na ovom mestu i uz veliku iskrenost, transparentnost i otvorenost razgovorali smo o raznim pitanjima", kaže Gul.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je objasnio da je na sastanku bilo govora i o optužnicama za ratne zločine koje Srbija i Hrvatska podižu protiv građana BiH i dodao da to stvara političke problema u samoj BiH:

"I zbog toga mislimo da treba da održimo trilateralni sastanak – Srbija, Hrvatska i BiH, kako bismo makar političke probleme izbegli. Nismo želeli da uđemo u pravna pitanja, osim onoga da svi moraju odgovarati za ratne zločine, bez obzira gde žive i kako se zovu", istakao je Radmanović.

Inače, današnji skup održan je u nekadašnjoj Titovoj rezidenciji, koja je će ipak ostati upamćena kao mesto na kome su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovarali o podeli Bosne, zbog je čega je u pojedinim bosanskim medijima bilo protivljenja dolasku najviših predstavnika BiH na sastanak u Karađorđevu:

"Ali evo, sada se upravo pokazalo iz onoga što je rekao predsednik Tadić – svoj odnos prema onome što se na ovim prostorima desilo pre 19 godina, svoj odnos prema BiH, njenom integritetu, njenoj budućnosti, prema njenim unutrašnjim pitanjima. Zato je vredelo doći u Karađorđevo i ja se nadam da će Karađorđevo promeniti imidž", istakao je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Čini mi se da smo danas ipak u Karađorđevu se na neki način obračunali sa zlim duhovima i vampirima prošlosti. Ima nade i objektivno možemo očekivati neke nove odnose u regionu, pogotovu kada je reč o odnosima Srbije i BiH", kazao je član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Na današnjem trilateralnom skupu bilo je reči i o Sandžaku kao regiji, o ekonomskoj saradnji tri zemlje, o saradnji sa Hagom i mnogim drugim pitanjima. Posle zajedničkog ručka, i kako prenose mediji, zvuka tamburice i pesme koja se čula iz rezidencije u Karađorđevu, predstavnici tri zemlje su u dobrom raspoloženju i prošetali parkom.

Kako je najavljeno, posle Istambula i Karađorđeva, domaćin narednog trilateralnog sastanka biće Bosna i Hercegovina,

XS
SM
MD
LG