Linkovi

Tihić i Tadić: Zapadni Balkan prostor pomirenja


Predsednik Doma naroda Parlamenta BiH, Sulejman Tihić i predsednik Srbije Boris Tadić u Beogradu, 15. jun 2010.
Predsednik Doma naroda Parlamenta BiH, Sulejman Tihić i predsednik Srbije Boris Tadić u Beogradu, 15. jun 2010.

Lider SDA i predsedavajući Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić predvodio je državu delegaciju BiH koja je boravila u poseti Srbiji. U razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem dva državnika su poručila da Srbija i BiH šalju poruku u Evropu i svet da je Zapadni Balkan prostor pomirenja koji želi da bude integrisan u EU.

Uz poruku da Srbija, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma podržava celovitost Bosne i Hercegovine i da će poštovati svaku odluku o kojoj se dogovore predstavnici dva entiteta i tri naroda, predsednik Srbije Boris Tadić je nakon današnjeg susreta sa liderom SDA i predsednikom Doma naroda parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem izjavio da će zemlje ovog regiona, kada jednog dana postanu članice EU ponovo biti zajedno i razvijati prijateljske odnose:

"Mi danas šaljemo poruku čitavoj Evropi i svetu da je prostor zapadnog Balkana prostor pomirenja, da je to prostor trajnog mira, da je to prostor i politički i geostrateški koji želi da bude integrisan u EU."

"Ovom posetom mi želimo da damo svoj doprinos razvoju i unapređenju odnosa naših zemalja. I mislimo da između BiH i Srbije treba da budu specijalni odnosi u skladu sa Dejtonskim sporazumom," rekao je Sulejman Tihić.

Kako je naveo predsednik Tadić, Srbija čini sve da oni koji su počinili ratne zločine odgovaraju pred sudom, a to se pre svega odnosi na Ratka Mladića i Gorana Hadžića:

"Srbija je na osnovu onog što danas čini dobila i pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, što je rezultiralo ratifikacijom SSP. Ali to nije dovoljno jer Srbija želi da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom i svi oni koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti, za ratne zločine moraju se naći pred sudom i odgovarati."

"Opredeljeni smo iskreno za kažnjavanje svih odgovornih za ratne zločine, za pronalazak nestalih i dostojanstvenu sahranu. Meni je drago da će predsednik Tadić biti na obeležavanju 15 godina genocida u Srebrenici. I mi smo pozdravili odluku Skupštine Srbije kada je usvojena deklaracija o Srebenici," dodao je predsednik Doma naroda parlamenta BiH.

Sulejman Tihić se danas sastao se i sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije Sulejmanom Uglaninom, a u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović zauzet je zajednički stav da je potrebno postići kompromis i rešiti pitanja sadašnjosti i budućnosti između dve zemlje.

U okviru posete državne delegacije BiH Srbiji, premijer Srbije Mirko Cvetković je o ekonomskoj i drugim oblicima saradnje dve zemlje razgovorao sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, dok su se ministri unutrašnjih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine Ivica Dačić i Sadik Ahmetović saglasili u oceni da je policijska saradnja dve zemlje odlična – o čemu govore i brojne zajedničke akcije u borbi protiv organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG