Linkovi

Jeremić: Formirati organe vlasti u BiH


Srpski šef diplomatije i predsednik Republike Srpske tokom susreta u Banjaluci
Srpski šef diplomatije i predsednik Republike Srpske tokom susreta u Banjaluci

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić posetio je Banjaluku, gde je, tokom susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovorao i o predstojećem sastanku dve Vlade, u okviru sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas u Banjaluci, posle susreta sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem, skoro održavanje sednice Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama između RS i Srbije:

"Moguće je da se održi zajednička sednica dve vlade, kako bi se upravo na taj način došlo do operativnijih oblika saradnje između izvršnih organa vlasti Republike Srpske i Srbije."

Dodik je rekao da postoji obostrana želja za jačanje odnosa Republike Srpske i Srbije, u okviru onoga što je omogućio Dejtonski sporazum, što je, po njegovim rečima, praksa i tendencija u Evropskoj uniji.

Šef srpske diplomatije je poručio da je važno da u Bosni i Hercegovini što pre u dođe do formiranja svih organa vlasti, u skladu sa izbornom voljom građana. Jeremić je naglasio i da je Srbija vitalno zainteresovana za prosperitet RS, stabilnost BiH i Zapadnog Balkana u celini:

"Spremni smo da pružimo svaku vrstu podrške. Kada je reč o evropskim integracijama tu je Ministarstvo spoljnih poslova spremno da pomogne novoj vladi Republike Srpske. Govorili smo o konkretnim programima u okviru kojih bi moglo da se grade institucije koje su ovde u začeću."

A uz podsećanje da je BiH sličnu ponudu nedavno dobila i od Hrvatske, Milorad Dodik je naglasio da to sigurno može pomoći bržem savladavanju eventualnih proceduralnih i organizacionih procesa, koji su negde već ostvareni.

XS
SM
MD
LG