Linkovi

Srbija i RS produbljuju odnose


Delegacije Srbije i Republike Srpske tokom današnjeg sastanka u Beogradu
Delegacije Srbije i Republike Srpske tokom današnjeg sastanka u Beogradu

Srbija i Republika Srpska nastavljaju da razviju specijalne veze, a u budućnosti bi prioritet trebalo da bude završetak dva mosta preko Drine i izgradnja hidroelektrane Buk-Bijela na toj reci. Odnosi Srbije i RS ne dovode u pitanje odnose Srbije i BiH, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Odnosi Srbije i Republike Srpske ni jednog trenutka ne dovode u pitanje odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić nakon današnjeg sastanka, četvrtog po redu, Veća za saradnju Srbije i Republike Srpske. Ovakvim sastancima je nastavljeno produbljivanje specijalnih paralelnih veza Beograda i Banjaluke, rekao je Tadić uz najavu da će ova saranja biti nastavljena zajedničkim sednicama dvaju vlada koje će se održavati dva puta godišnje:

"Ovde se radi o produbljivanju naših specijalnih i paralelnih veza koje su utemeljene u Dejtonskom sporazumu, za koje Srbija i RS imaju puni legalitet i legitimitet, što svakako ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje odnos Srbije prema BiH, nama prijateljskoj i susednoj državi, prema njenom integritetu i mi nastavljamo da sprovodimo politiku oslonjenu upravo na principima koje sam ovog trenutka izneo."

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da odnosi Beograda i Banjaluke nikada nisu bili bolji, a da su Srbija i RS danas najznačajniji privredni i ekonomski partneri. Po njegovima rečima Srbija je u poslednjih pet godina uložila u Republiku Srpsku oko milijardu i 440 miliona konvertibilnih maraka to jest oko 700 miliona evra:

"To je svakako značajno za nas, da smo time dobili mogućnost da poboljšamo našu ekonomiju, da se naši ljudi zaposle. A naravno i privreda Srbije na taj način je dobila predznak regionalni."

U centru pažnje današnjeg sastanka bili su infrastrukturni i energetski projekti, kao i pitanja iz oblasti poljoprivrede i obrazovanja. Konstatovana je sporost u sprovođenju planiranih energetskih projekata, a kako je rekao Tadić jedna od posledica nedovoljnog korišćenja energetskih potencijala Drine je i to što obe strane trpe velike štete od poplava.

XS
SM
MD
LG