Linkovi

Šoškić: Inflacija se vraća na prognozirani nivo


Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić govori na konferenciji za novinare o makroekonomskim i monetarnim kretanjima.
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić govori na konferenciji za novinare o makroekonomskim i monetarnim kretanjima.

Priliv stranih investicija nije zadovoljavajući jer je njihova neto vrednost u drugom tromesečju bila 140 miliona evra, a primera radi, očekivani rast stranih direktnih investicja u 2010. godini je 1,1 milijarda evra, izjavio je danas guverner Dejan Šoškić. Prvi čovek centralne banke je govorio i o inflaciji, odmrzavanju plata i penzija, te deviznim rezervama.

Inflacija se od juna vraća u planirane okvire, ali, kako je izjavio guverner Dejan Šoškić, zabrinutost izaziva predstojeći period i inflatorna očekivanja koja se prenose u narednu godinu. Na današnjoj konferenciji za novinare Šoškić je rekao da ga brine to što je bazna inflacija u proteklom razdoblju bila veća od ukupne inflacije, a na nju je opet, najviše uticao rast cena poljoprivrednih proizvoda.

"Tako da su naše preliminarne projekcije bile da ovo odmrzavanje plata i penzija u januaru će imati uticaj na ukupnu inflaciju do 0,2 posto, međutim sada smo napravili korekciju zbog ovih poslednjih promena na tržištu da očekujemo da će taj uticaj biti 0,3 do 0,4 odsto na inflaciju sledeće godine", naveo je Šoškić.

Vladu više od inflacije brine rast cena osnovnih životnih namirnica, rekao je premijer Mirko Cvetković danas u Bačkom Magliću prilikom otvaranja novog proizvodnog pogona Marbo čipsa:

"Naš plan za ovu godinu jeste da stopa inflacije bude 6 posto, plus-minus dva, i prema svim indikatorima taj plan će biti ostvaren. Međutim, pitanje hrane je posebno osetljivo jer hrana zadire u budžete najsiromašnijih delova stanovništva i u tom smislu vlada će učini dodatne napore da pomogne", istakao je Cvetković.

A guverner Šoškić je danas takođe ocenio da su država i privreda sve više zaduženi, da će rast BDP-a u 2010-toj biti najmanje 1,5 odsto, kao i da rastu industrijska proizvodnja i promet na malo. Devizne rezerve su 10 milijardi evra i centralna banka, rekao je Šoškić, ne planira da povuče sav raspoloživi novac od kredita MMF-a.

XS
SM
MD
LG