Linkovi

Austrijski šef diplomatije u poseti Srbiji


Austrijski šef diplomatije, Sebastijan Kurc i srpski vicepremijer Aleksandar Vučić u Beogradu, 26. februar 2014.
Austrijski šef diplomatije, Sebastijan Kurc i srpski vicepremijer Aleksandar Vučić u Beogradu, 26. februar 2014.

Tokom posete Beogradu, austrijski ministar spoljnih poslova, Sebastijan Kurc izrazio punu podršku Srbiji ka evropskim integracijama.

Austrija i Srbija su povezane i ljudski, jer u Austriji živi oko 300 hiljada Austrijanaca srpskog porekla i srpskih državljana, izjavio je danas, tokom posete Beogradu šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Dve važne posete danas u Beogradu – misija MMF-a započela je pregovore sa srpskom Vladom o novom aranžmanu iz predostrožnosti i niko ne očekuje lake i brze rezultate.

Mnogo prijatnije vesti i poruke danas je u Beograd doneo austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, koji je posle razgovora sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da lično priželjkuje što brži put Srbije u EU, možda već do 2018. ili 2020. godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare šef austrijske diplomatije je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se 100 godina posle početka Prvog svetskog rata može videti da se ide korak po korak ka ujedinjenju cele Evrope, a domaćinima u Beogradu je poručio da je Austrija spremna da Srbiji pomogne gde god može na putu ka EU.

"Niko nije prorok da može da predskaže tačan datum pristupanja Srbije EU, ali mogu da konstatujem veliku volju srpskog stanovništva i politike da se sprovedu potrebne reforme koje bi Srbiju učinile spremnom za EU. Stoga mi je veoma drago da se neka prva poglavlja u pregovorima već otvaraju na leto, a krajem godine bi trebalo da uslede i neka teža poglavlja", rekao je Kurc.

Potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je Austrija jedan od najznačajnijih partnera Srbije na evropskom putu i dodao da će Srbija učiniti sve što je do nje da svoj posao u evrointegracijama završi do kraja 2018. ili 2019. godine. Vučić je ocenio i da će u Srbiji biti političke stabilnosti za još veći dolazak austrijskih investitora.

"Ja sam zamolio gospodina Kurca da nam Austrija pomogne na našem evropskom putu, da Austrija bude veliki prijatelj Srbiji koji će nam ukazivati i na naše greške, na naše slabosti, na našu sporost. Da nam pomognu da budemo disciplinovani onoliko disciplinovani, radni, marljivi koliko su Austrijanci", istakao je Vučić.

Gost iz Austrije danas je razgovorao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je tom prilikom rekao da je Srbija na putu reformi koje će od nje napraviti modernu državu.

Srbija je već danas je spremna da postane punopravna članica Evropske unije, možda čak i spremnija nego što su to neke države koje su već u EU, istako je Nikolić, a Sebastijan Kurc je ponovio da su dve zemlje povezane na mnogim poljima i da je Austrija zbog toga spremna da učini sve što može da bi podržala Srbiju u procesu priključenja Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG