Linkovi

Deset godina od demokratskih promena u Srbiji


Prizor ispred zgrade savezne skupštine 5. oktobra 2000. godine
Prizor ispred zgrade savezne skupštine 5. oktobra 2000. godine

Širom Srbije danas je obeležena deseta godišnjica petooktobarskih promena. Predsednik Boris Tadić ocenio je da je tog dana Srbija uspostavila demokratiju.

Deseta godišnjica petooktobarskih događaja i rušenja režima Slobodana Miloševića centralna je tema danas u Srbiji. Kako je ocenio predsednik Boris Tadić, tog dana je uspostavljena demokratija u Srbiji, a danas je, prema njegovim rečima, Srbija na najvišoj tački demokratskih dostignuća u čitavoj njenoj istoriji.

Govoreći na konferenciji o evropskim perspektivama Srbije, Tadić je rekao da Evropska unija nema alternativu i da Srbija mora da postane članica da bi u političkom, vrednosnom, civilizacijskom smislu bila moderno i dobro organizovano društvo:

"Naš cilj je da promenimo naše društvo i da onda učlanjenje bude formalni iskaz tih suštinskih vrednosnih promena srpskog društva. Mi na tom putu ne tražimo nikakve olakšice – mi tražimo da ispunimo kriterijume, jer je to dobro za Srbiju i srpske građane. Ali istovremeno tražimo da nemamo nejednak tretman, da ne budemo uslovljavani na način koji nas sprečava da pređemo taj politički rubikon i da postanemo članica EU".

Tadić je rekao da razume i kad ljudi kažu da nisu zadovoljni rezultatima, jer i sam nije zadovoljan, a po njegovoj oceni ključni razlozi za nezadovoljstvo su loše nasleđe i ekonomska kriza. Kako je rekao, lustracija i "6. oktobar" se nisu dogodili, jer je u DOS-u postojala diskusija koja nije dala da se svom snagom krene u jednom smeru.

Predsednik Tadić ukazao je i na ključnu ulogu Zorana Đinđića u događajima 5. oktobra 2000:

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić

"Jedan čovek nije tu. To je Zoran Đinđić, koji je ima fundamentalnu i ključnu ulogu u 5. oktobru. Tu nema apsolutno nikakve dileme – i u njegovoj organizaciji i osmišljavanju u danima i godinama koje su mu prethodile. I ovo ne kažem zbog formalnih razloga ili zbog prostog i pukog podsećanja, već zbog toga što sam i neposredni svedok mnogih decenija koje su prethodile 5. oktobru".

Večeras je, zatvarajući skupu u Beogradu govorio i predsednik Vlade Grčke Jorgos Papandreu, koji je izjavio da je budućnost Srbije u EU i dodao da je ponosan na doprinos srpskog naroda, koji je pre deset godina odlučio da uvede demokratiju i to učinio mirnim putem:

"Deset godina kasnije vi ste mnogo bliži snu. Snu da budete članovi jednog od najsprosperitetnijeg kluba nacija na svetu, koji je i demokratski i miroljubiv. Privlačno je žaliti se da je moglo i brže, ali ipak vaši lideri rade vredno da bi Evropa što skorije prišla Srbiji i Srbija Evropi".

Šef misije EU u Beogradu Vensan Dežer rekao je da će Evropska unija nastaviti politički i finansijski da pomaže Srbiju, jer je želi u svom članstvu, ali nije mogao da precizira kada će kandidatura Srbije biti razmatrana. Dežer je izneo i svoj pogled na 5. oktobar:

"Želeo bih da odam priznanje građanima ove zemlje koji su promenili kurs srpske istorije, ali dozvolite da ovde pomenem i evropsku istoriju. Kao što je jutros rekao gospodin Eisburg – Srbija je ranije percipirana kao glavni problem, a danas je glavni akter stabilnosti i napretka u regionu i to je velika promena".

Povodom desete godišnjice, konferenciju za novinare u Knez Mihailovoj ulici održalo je i udruženje građana "5. oktobar", čiji je predsednik - Ljubisav Đokić, popularni "Džo bagerista", rekao da nije zadovoljan promenama. Lider DSS-a Vojislav Koštunica, položio je danas venac na spomenik aktivistkinji DSS-a Jasmini Jovanović, koja je nastradala 5. oktobra 2000. i tom priliko ocenio da nisu ispunjeni svi ciljevi peto-oktobarskih promena, kao i da je najveći napredak u Srbiji ostvaren od 2004. do 2008. kada je on bio predsednik Vlade.

Na 10-godišnjicu demokratskih promena gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je u produžetku Ulice Baja Pivljanina na Dedinju otkrio tablu sa imenom ubijenog novinara Slavka Ćuruvije.

XS
SM
MD
LG