Linkovi

Petrović: Odnosi sa SAD u stalnom usponu


Vladimir Petrović, ambasador Srbije u Vašingtonu
Vladimir Petrović, ambasador Srbije u Vašingtonu

Kao i obično, na izmaku godine razgovarali smo sa ambasadorom Srbije u Sjedinjenim Državama o protekloj godini i aktuelnim temama. Prema mišljenju ambasadora Vladimira Petrovića, poseta američke državne sekretarke, Hilari Klinton u 2010. koja je usledila posle vrlo uspešnog boravka američkog potpredsednika Džozefa Bajdena u Beogradu, najbolji je dokaz da su bilateralni odnosi Srbije i Amerike u stalnom usponu.

Petrović:„Sjedinjene Američke Države nas podržavaju u našim evropskim integracijama što je i državna sekretarka ponovila prilikom posete Beogradu, a i što govore nama ovde i intezivno rade da nam pomognu u evropskim integracijama. Vojna saradnja je odlična, saradnja između službi bezbednosti i policija je takođe na visokom nivou. Mi smo čak imali zajedničku akciju u koje smo zaplenili veliku količinu narkotika u Južnoj Americi“.

Glas Amerike: Kako su vaši sagovornici komentarisali izveštaj Dika Martija u kojem se optužuje Hašim Tači da je učestvovao u nelegalnoj trgovini oružjem i organima na Kosovu 1999?

Petrović „Činjenica je da mi već par godina pričamo o tome da mi imam određena saznanja i znamo da se piše o famoznoj ‘žutoj kući' već par godina u našim sredstvima javnog informisanja. Šta je promena u odnosu na pre, što sam ja primetio ovde u Vašingtonu, to je da je izveštaju dato puno mesta u sredstvima javnog informisanja u SAD, počev od CNN-a, FOX-a i svih velikih televizija i novina I SAD su za to da se istraži tačno o čemu se radi i mi insistiramo na tome jer ne želimo da opet dođe do nekog zataškavanja, zaplašivanja, nego da se istraži i da se uđe u detalje šta se desilo, i mi insistiramo na tome da se krivci izvedu pred lice pravde jer se radi o teškim, teškim, teškim zločinima koji su nazapamćeni u drugim delovima sveta, a kamoli u sred Evrope“.

Glas Amerike: Prošle nedelje nam je gost bio Generalni konzul iz Čikaga, Desko Nikitović koji je govorio o slučaju porodice Nastić iz Kalifornije. Da li ima nekih pomaka u tom slučaju i da li ima nade da se deca vrate roditeljima?

Petrović: „Znamo da je kao i kod nas i u SAD razdvojena zakonodavna, izvršna i sudska vlast tako da razumemo određene probleme koje ima Stejt department, ali insistiramo na tome da oni pronađu informacije zašto i po kojim dokazima su deca oduzeta. Mi ne želimo da se mešamo u sudski postupak, ali želimo da se taj slučaj pod hitno reši i da se kaže koji su to dokazi zbog kojih su deca oduzeta, šta su roditelji uradili da bi im deca bila oduzeta, i na sve moguće načine pokušavamo da dodjemo do tih informacija. Jedan od načina koji smo skoro počeli da primenjujemo je to da vršimo pritisak kroz Kongres, tj. kroz srpski kokus koji isto traži informacije od okruga, zašto je ta agencija oduzela deca i da nam da tačne informacije po kojim dokazima oni drže decu“.

Glas Amerike: Da li je bilo nekih pomaka na polju ekonomske saradnje između Srbije i Sjedinjenih Država?

Petrović: „Za nama je godina ekonomske krize kako u SAD, tako i u Evropi, a ta kriza je pogodila i Srbiju. Uspeli smo da zadržimo nivo ekonomske i robne razmene sa SAD, znači nije došlo do pada. Američke firme i investitori koji rade u Srbiji su još uvek tamo, a koliko sam informisan, čak je došlo i do povećanja. Konkretno US Steel je imao neka ulaganja i širi proizvodnju, a skoro 5% izvoza Srbije je US Steel. Wall Packaging je takođe imao neka nova ulaganja. Mi pokušavamo da privučemo nove investicije, a znam da je u poseti bila delegacija američkih proizvođača traktora John Deere u tzv. fact-finding misiji da pokuša da vidi da li ima interesovanja za investiranje u Srbiji.

Glas Amerike: Čini se da je ove godine bilo malo više predstavljanja srpskih umetnika u ambasadi i u Vašingtonu, hoće li se to nastaviti i sledeće godine?

Petrović: „To je jedna od stvari na kojima sam ja insistirao kao ambasador i mislim da postoji interesovanje kako naše dijaspore tako i ljudi u Vašingtonu i okolini, za što više kulturne razmene. Pomenuo bih Olju Ivanjicki na početku godine, imali smo reviju našeg filma, zatim prezentaciju Viminacijuma za vreme događaja ‘Passport to DC' u Vašingtonu i mislim da će i sledeća godina biti zanimljiva. Novost je da smo ove godine predstavili dosta mladih umetnika, i pokušaćemo i iduće godine što više da prezentujemo moderne srpske umetnike u SAD“.

XS
SM
MD
LG