Linkovi

Mrkić u Tirani: Saradnja uprkos razlikama


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim kolegom Edmondom Panaritijem u Tirani, 23. oktobra 2012.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim kolegom Edmondom Panaritijem u Tirani, 23. oktobra 2012.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić razgovarao je sa albanskim premijerom Saljijem Berišom i šefom diplomatije Edmondom Panaritijem.

Ministri spoljnih poslova Albanije i Srbije Edmond Panariti i Ivan Mrkić - kako prenose albanski mediji - založili su se danas u Tirani za jačanje saradnje i pored razmimoilaženja.

"Vlada Srbije odlučna je da razvija snažne veze sa Albanijom i pronadje tačke koje nas ujedinjuju uprkos fundamentalnim razlikama koje nas razdvajaju", rekao je Mrkić na konferenciji za novinare posle razgovora s Panaritijem.

On je ocenio da je širenjem saradnje moguće rešiti probleme. Panariti je pozdravio prošlonedeljni susret premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu i dodao da bi Albanija pozdravila ako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine "pokazao bi spremnost (Beograda) da se distancira od prošlosti i nasilja i pomogao bi Srbiji i Kosovu da se jasno okrenu evropskoj budućnosti", dodao je albanski ministar spoljnih pslova.

Albanski premijer Salji Beriša izjavio je danas u Tirani posle razgovora sa šefom srpske diplomatije da je albanska vlada zainteresovana za otvaranje novog poglavlja u pozitivnim odnosima dve zemlje, navodeći da je to u interesu celog regiona i zajedničkog cilja balkanskih zemalja - približavanju EU.

Mrkiće danas završava posetu Albaniji gde je boravio kao prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji je u poslednjih osam godina posetio tu zemlju.

Kako javlja Frans pres, više desetina osoba, simpatizera male nacionalističke partije "Crvena i crna alijansa", demonstriralo je ispred zgrade ministarstva spoljnih poslova u Tirani zbog Mrkićeve posete.
XS
SM
MD
LG