Linkovi

Separatisti oslobodili još Ukrajinaca


Pripreme za razmenu zatvorenika, juče u Donjecku
Pripreme za razmenu zatvorenika, juče u Donjecku

U poslednja dva dana pobunjenici pustili ukupno 154 osobe u sklopu razmene sa zvaničnim Kijevom, koji je oslobodio 222 pripadnika proruskih snaga sa istoka...

Ukrajinska bezbednosna služba saopštila je da su proruski separatisti oslobodili još četvoricu Ukrajinaca u okviru velike razmene zatvorenika.

U saopštenju se navodi da se radi o trojici civila i jednom vojniku.

Ruska novinska agencija Interfaks prenosi da su separatisti danas oslobodili trojicu ukrajinskih vojnika i jednog civila, iako nisu dobili nijednog pobunjenika kao zamenu.

U poslednja dva dana pobunjenici su oslobodili ukupno 154 Ukrajinca, a nekolicini njih, predsednik Ukrajine Petro Porošenko poželeo je dobrodošlicu i tom prilikom izjavio da je presrećan zbog povratka zatvorenika i činjenice da je ispunio obećenje da će svi oni novu godinu dočekati u krugu porodice i prijatelja.

Dan ranije, Ukrajina je predala 222 uhapšena pobunjenika u zamenu za 146 ukrajinskih vojnika, u sklopu najveće razmene zatvorenika od početka pobune na istoku zemlje u aprilu.

Pre toga, razgovori o učvršćavanju mirovnog protokola postignutog u septembru u Minsku, na kojima je i postignut dogovor o razmeni zatvorenika, odloženi su bez objašnjenja.

U međuvremenu, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov pozvao je američkog i ruskog predsednika sa se direktvo uključe i pomognu rešenju krize u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG