Linkovi

Separatisti oborili vojni avion


Proruski borci skupljaju municiju iz olupine ukrajinskog vojnog aviona koji su srušpili blizu aerodroma u Lugansku
Proruski borci skupljaju municiju iz olupine ukrajinskog vojnog aviona koji su srušpili blizu aerodroma u Lugansku

Ukrajinsko državno tužilaštvo saopštilo da su stradali svih 40 vojnika i 9 članova posade i otvorilo krivičnu istragu...

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su proruski separatisti oborili vojni transporter usmrtivši svih 49 osoba koje su se nalazile u avionu.

Ukrajinsko državno tužilaštvo saopštilo je da u letelici ratnog vazduhoplovstva tipa Iljušin-76, koja je trebalo da sleti na aerodrom u Lugansku bilo 40 vojnika i 9 članova posade i da je otvorena krivična istraga prema anti-terorističkim zakonima zemlje.

Novi predsednik Ukrajine Petro Porošenko izdao je saopštenje u kojem je obećao da će kazniti odgovorne, dodajući da počinioce zločina čeka "adekvatan odgovor".

Takođe danas, NATO je objavio fotografije koje pokazuju nedavno kretanje ruskih tenkova u blizini granice s Ukrajinom, samo dan pošto je Stejt department saoptio da Rusija šalje tenkove i drugo teško naoružanje separatistima u Ukrajini.

Portparolka Državnog sekretarijata Meri Harf juče je izjavila da je konvoj u kome su se nalazila tri tenka tipa T-64, nekoliko raketnih bacača i druga vojna vozila prešao granicu u blizini ukrajinskog gradića Snizne tokom poslednja tri dana. Ona je taj potez nazvala "neprihvatljivim".

Prethodno je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen rekao da ukoliko izveštaji o tome da "proruske naoružane bande" dobijaju teško naoružanje od Rusije budu potvrđeni, da će to predstavljati "ozbiljnu eskalaciju" krize na istoku Ukrajine.
XS
SM
MD
LG