Linkovi

Odesa gori, najmanje 31 žrtva


Demonstrant ispred zapaljenog šatora pro-ruskih separatista, u blizini zgrade sindikata u Odesi
Demonstrant ispred zapaljenog šatora pro-ruskih separatista, u blizini zgrade sindikata u Odesi

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandr Turčinov izjavio da su pobunjenici pretrpeli velike gubitke, i da ima mnogo ubijenih i ranjenih...

Policija u ukrajinskoj luci Odesa saopštila je da je najmanje 31 osoba stradala u požaru u jednoj zgradi do kojeg je došlo tokom sukoba između pro-ruskih separatista i onih koji podržavaju centralnu vlast u Kijevu.

U revidiranom saoptenju vlade navodi se da je požar izbio u zgradi sinidikata, a da je na licu mesta otkriveno 31 telo žrtava - sedam manje nego što je policija prethodno objavila. Ruska novinska agencija RIA Novosti prenosi da je oko 50 ljudi povređeno, od kojih 10 policajaca. U Odesi, ključnoj ukrajinskoj luci na Crnom moru do sada uglavnom nije bilo nasilja koje u istočnoj Ukrajini izazivaju pro-ruski separatisti.

Ranije danas, snage ukrajisnke vlade pokrenule su prvi veliki napad na Slavjansk, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Zapadni mediji prenose da su ukrajinske snage zauzele neke od ko ntrolnih punktova na prilazima gradu, ali da nisu uspele da se probiju dalje prema dobro utvrđenom centru Slavjanska.

Separatisti su oborili dva ukrajinska helikoptera tokom napada, usmrtivši dva člana posade. Trećeg člana posade helikoptera su navodno uhvatile separatističke snage i prevezen je u lokalnu bolnicu.

Samoproklamovani pro-ruski gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjev izjavio je za jednu rusku TV stanicu da su tri separatistička borca i dva civila ubijeni u borbama.

Vršilac dužnosti predsednik Ukrajine Oleksandr Turčinov izjavio je da su pobunjenici pretrpeli velike gubitke, i da ima mnogo ubijenih i ranjenih.

U ukrajinskom gradu Odesi, najmanje četiri osobe su poginule tokom sukoba pro-ruskih demonstranata i pristalica ukrajinskog jedinstva.

U međuvremenu, Rusija je pozvala na hitno zasedanje Saveta Bezbednosti UN sa temom ukrajinskih bezbednosnih operacija na istoku Ukrajine. Ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da je ofanziva ukrajinske vlade stavila tačku na mirovni sporazum namenjen stišavanju krize u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je juče zahtevao povlačenje ukrajinskog vojnog osoblja iz nemirnog regiona u blizini ruske granice. Taj zahtev je izneo u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja se danas sastala sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG