Linkovi

"Sendi" ponovo postala uragan


Satelitski snimak uragana "Sendi" na kompjuterskom ekranu u Nacionalnom centru za praćenje uragana u Majamiju
Satelitski snimak uragana "Sendi" na kompjuterskom ekranu u Nacionalnom centru za praćenje uragana u Majamiju

Prolazeći preko Kariba - na Bahamima, Kubi, Jamaci i Haitiju - oluja do sada prouzrokovala smrt najmanje 43 osobe

Samo nekoliko sati pošto je oslabila u kategoriju tropske oluje, "Sendi" je ponovo dostigla snagu uragana i nastavila da se kreće duž istočne obale SAD.

Američki centar za praćenje uragana navodi da je "Sendi" vrlo velika oluja u čijem centru vetrovi dostižu brzinu i do 160 kilometara na sat. Očekuje se da će Sendi imati snažan uticaj na milione ljudi koji žive duž američke istočne obale, od Floride do Nove Engleske.

Oluja je prolazeći preko Kariba - na Bahamima, Kubi, Jamaci i Haitiju - do sada prouzrokovala smrt najmanje 43 osobe.

Meteorolozi kažu da bi njihova upozorenja da će "Sendi" doneti razorne vetrove, orgomnu količinu kiše i snega u planinskim područjima treba shvatiti ozbiljno, jer se očekuje da se uragan spoji sa drugim olujnim sistemima koji stižu sa severa i zapada.

Prestonica SAD Vašington, i države Njujork, Virdžinija, Merilend i Severna Karolina već su proglasili vanredno stanje, dok kompanije koje obezbeđuju struju za stanovništvo savetuju svoje potrošače da se pripreme za moguće duge periode bez električne energije.

Lokalne vlasti apeluju na stanovništvo da obezbede zalihe pijaće vode, konzervirane hrane i baterija.

Meteorolozi predviđaju da će "Sendi" direktno udariti ili u Delaver ili jug Nju Džersija, a da će se najteže posledice oluje osetiti od ponedeljka uveče do utorka ujutro.


Romni i Bajden otkazali mitinge


Zbog uragana "Sendi" otkazani su i neki događaji u okviru predizborne predsedničke kampanje u SAD.

Republikanski kandidat za predsednika Mit Romni i potpredsednik Džozef Bajden odustali su od mitinga zakazanih u Virdžinija Biču, s obzirom da se oluja približava tom delu zemlje.

Bajdenov miting bio je zakazan za danas, a Romnijev za sutra.
XS
SM
MD
LG