Linkovi

Senator Kris Marfi u poseti Srbiji


Senator Kris Marfi i premijer Srbije Alkeksandar Vučić prilikom susreta u Beogradu, 15. oktobar 2014.
Senator Kris Marfi i premijer Srbije Alkeksandar Vučić prilikom susreta u Beogradu, 15. oktobar 2014.

Američki senator Kris Marfi, predsedavajući senatskog pododbora za evropska pitanja, imao je danas u Beogradu više susreta sa srpskim zvaničnicima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izložio je Marfiju usvojene zakone, preduzete i najavljene reforske mere, a u razgovoru je zajednički konstatovano da su bilateralni odnosi dve zemlje znatno unapređeni, dok je Marfi sa svoje strane zahvalio Vučiću na zalaganju Srbije u borbi protiv terorizma i donošenju Zakona o zabrani ratovanja u stranim zemljama.

Senator Marfi sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Dvojica državnika su se složili da je uloga američkog Kongresa važna za dalji razvoj odnosa dve zemlje. Marfi je takodje naveo da je zainteresovan za unapređenje ekonomske saradnje sa Srbijom, posebno kada je reč o plasmanu investicija iz američke savezne države Konektikat, koju predstavlja u Kongresu.

Američki senator se sastao I sa članovima parlamentarne grupe prijateljstva sa Sjedinjenim Državama u Skupštini Srbije, kao i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković. Tokom ovih susreta Marfi je izmedju ostalog izjavio da ne vidi zašto bi dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd štetio odnosima Amerike i Srbije:

"Srbija već ima jasan cilj ka Evropskoj uniji i ne vidim nikakav razlog zašto bi poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji štetila našim odnosima. Za razliku od Rusije, koja se prema drugim zemljama odnosi po principu - ili ste sa nama prijatelj ili niste, SAD imaju drugačiji odnos", poručio je senator Marfi.

Govoreći o zastoju u izgradnji Južnog toka, američki senator je rekao da je to "dobra prilika da Srbija razmisli i o drugim energetskim rešenjima", podsetivši pri tom da je i Amerika prihvatila novu energetsku politiku tako da ima ne samo jednog već više snabdevača.

XS
SM
MD
LG