Linkovi

Kardin: Potrebna temeljna istraga


Kardin: Potrebna temeljna istraga
Kardin: Potrebna temeljna istraga

Delegaciju Sjedinjenih Država na sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beogradu predvodi demokratski senator iz savezne države Merilend, Bendžamin Kardin.

Kopredsedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa zalaže se za temeljnu i
nezavisnu istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

„To je veoma ozbiljno pitanje. Krijumčarenje ljudskih organa je kršenje ljudskih prava, to je užasna stvar i neophodna je temeljna nezavisna istraga. Mi podržamo napore Euleksa, i želimo da misija sva neophodna ovlašćenja i van Kosova, kako bi mogli da sporvedu istragu. Shvatamo zašto je Srbija pokrenula to pitanje, i smatramo da je najvažanije da dođe do temeljne i kompletne istrage“, kaže Kardin.

Senator iz merilenda, koji se juče sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, veoma pohvalno se izrazio o napretku koji je Srbija postigla poslednjih godina.

„Kao što sam rekao i predsedniku, mislim da je Srbija napravila ogroman napredak u demokratiji, poštovanju ljudskih prava, očigledno je da se nalazi na putu priključenja Evropskoj uniji, i uspešn se suočila sa brojnim izazovima. Zato smo veoma ponosni da smo ovde, da bi smo odali prizanje na promenama koje su se dogodile. Hapšenje Ratka Mladića bio je još jedan korak napred i jednostavno nam je veoma drago da smo ovde“.

Kardin je naglasio da ceo region prolazi kroz dramatične promene.

„Hrvatska je naravno sada već veoma blizu da postane deo EU, jedan član naše delegacije otišao je u Bosnu, oni se još suočavaju sa izazovima i on im je preneo poruku da se nadamo da će krenuti napred sa ustavnim reformama. Bio sam u Crnoj Gori ne tako davno, i oni se takođe kreću napred, tako da imamo brojne promene u ovom regionu. Svakako, postoje još i izazovi, a jedan je naravno i Kosovo. Kosovo će zahtevati izuzetne diplomatske veštine da bi se sadašnja situacija pokrenula“.

Američki senator smatra da dijalog Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, koji se vodi uz posredovanje Brisela, predstavlja dobru osnovu.

„To je sigurno veoma pozitivan korak. Činjenica da se sastaju, da pregovaraju, da pokušavaju da reše neke od svojih probelma sa zajedničkim ciljom da se svim ljudima u regionu pruži bolja prilika. To je prvi, veoma pozitivan korak i nadamo se da će ih biti još“, zaključuje Kardin.

XS
SM
MD
LG