Linkovi

Senat ratifikovao članstvo Crne Gore u NATO


Američki Senat ratifikovao je u utorak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

“Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja”, saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka Džin Šahin

Senatorka Džin Šahin (Jeanne Shaheen) iz Nju Henpšira
Senatorka Džin Šahin (Jeanne Shaheen) iz Nju Henpšira


“Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvijek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje”, naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsjednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocijenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: "Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju".

Republikanska senatorka iz Mejna, Suzan Kolins, kazala je Glasu Amerike kako je oduševljena glasanjem u Senatu i ratifikacijom protokola. Posebno joj zadovoljstvo čini to što je partner crnogorske vojske bila Nacionalna garda iz njene države, Mejna. Takođe, kaže senatorka Kolins, drago joj je što kampanja dezinformacija koju je sponzorisala Moskva, nije uspjela.

"Ponosan sam što je Senat ogromnom većinom glasao da Crna Gora postane dio odbrane slobodnog svijeta", saopštio je predsjedavajući Odbora za oružane snage, republikanski senator Džon Mekejn i dodao da se "u svijetlu nasilnog pritiska Putinove Rusije, ta mala hrabra zemlja istrajno zalagala za evro-atlantsku integraciju.

"Današnje glasanje šalje snažnu poruku da se zloćudni uticaj Rusije u regionu neće tolerisati i da Vladimir Putin neće imati pravo veta na demokratske aspiracije slobodnih naroda", naglasio je Mekejn u saopštenju i izrazio nadu da će Španija brzo okončati proceduru ratifikacije Crne Gore u NATO.

Senator Ben Kardin, jedan od najvećih zagovornika ratifikacije, kazao je kako će "Članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu bezbjednost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak. Članstvo Crne Gore imaće pozitivne posljedice na cijelom kontinentu i poslaće jasnu poruku ostalim aspirantima," saopštio je Kardin i zaključio “Zadovoljan sam što je Senat obavio ustavnu dužnost i očekujem da Trampova administracija finalizuje ratifikaciju bez odlaganja."

"Crna Gora mala, ali geopolitički važna"

Senator Majk Li iz Jute
Senator Majk Li iz Jute


Republikanski senator iz Jute Majk Li, koji je sa stranačkim kolegom Rendom Polom više puta blokirao ratifikaciju protokola po ubrzanoj proceduri rekao je tokom rasprave u utorak da ne zna kako prijem Crne Gore, sa malom vojnom snagom, može da doprinese jačanju kolektivne bezbjednosti. Dodao je da preuzimanje obaveza predviđenih članom petim Povelje NATO-a samo povećava vjerovatnoću "slanja naših hrabrih vojnika u potencijalni konflikt". Širenje NATO-a, kako je ocijenio republikanski senator iz Jute, takođe ne rješava pojedine sistemske probleme u toj organizaciji.

Izrazio je međutim nadu da će Crna Gora da bude "konstruktivna snaga" u rešavanju "operativnih problema" u Alijansi.

Demokratska senatorka Džin Šahin rekla je da je uvjerena da će ubjedljiva većina senatora iz obje stranke da glasa za crnogorsko članstvo koje će, kako je istakla, pomoći Alijansi da bude otpornija i da spriječi rusku agresiju na evropskoj istočnoj granici.

Takođe je ocijenila da je prijem Crne Gore u interesu zemlje, Evrope i nacionalne bezbjednosti SAD. "Crna Gora je mala, ali geopolitički važna zemlja. Njenim članstvom, Alijansa će zaokružiti kontrolu nad obalom Jadrana i tako ojačati svoju južnu granicu", naglasila je Šahin i dodala da će se ratifikacijom protokola pokazati solidarnost sa "zemljama kao što je Crna Gora, koje Vladimir Putin pokušava da zastraši".

"Sada je ključno da pošaljemo poruku da nećemo da tolerišemo takvo ponašanje", istakla je demokratska senatorka iz Nju Hempšira.

Senator Kris Marpfi
Senator Kris Marpfi


Senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata, rekao je da je uvjeren da će prijem Crne Gore da osnaži NATO. " Riječ je o maloj zemlji sa veoma malom vojskom koja, međutim, zauzima izuzetno važnu poziciju u svijetu", rekao je Marfi i ocijenio da je Crna Gora spremna za članstvo.

On je dodao da mu je drago što će Senat podržati proširenje NATO-a ogromnom većinom.

"Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabiluzije taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO", naveo je Marfi, dodajući da su ruski državljani učestvovali u pokušaju državnog prevrata na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Senator Ron Džonson iz Viskonsina
Senator Ron Džonson iz Viskonsina


"Navodna podrška Rusije pokušaju puča u Crnoj Gori ne smije da bude nagrađena tako što će NATO da okrene leđa zemlji koja je pokazala toliku hrabrost, suprostavljajući se ruskoj agresiji", rekao je republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson i dodao da je Rusija pod Vladimirom Putinom sve veća prijetnja svojim susjedima i svjetskom miru.

"Dok Rusija nastavlja da svojim potezima destabilizuju Evropu i svijet, mi obavezno moramo da pošaljemo poruku snage i odlučnosti, odobravanjem članstva Crne Gore u NATO", poručio je svojim kolegama republikanski senator.

Džonson je ocijenio da će crnogorsko članstvo da osnaži stabilnost u Evropi i da je Crna Gora pokazala da je posvećena Alijansi, te da je sprovela neohodne reforme.

Republikanski senator iz Ohaja, Rob Portman, kazao je u svom obraćanju kako crnogorske institucije nijesu idealne, ali da je napravljen dovoljan napredak za članstvo u Alijansi.

Senat je u ponedeljak, ogromnom većinom, usvojio proceduralnu mjeru kojom je rasprava o crnogorskom članstvu ograničena i senatorima omogućeno da se izjasne o protokolu.

Članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse. Nakon što predsjednik SAD Tramp stavi potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da prceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji. Ostalih 25 članica je već kompletiralo proces.

XS
SM
MD
LG