Linkovi

Šef ruskih obaveštajnih službi u Beogradu


Sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev prolazi pored počasne garde po dolasku u Palatu Srbija.
Sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev prolazi pored počasne garde po dolasku u Palatu Srbija.

Rusija predlaže Srbiji revitalizaciju rada na memorandumu o razumevanju sa Savetom za nacionalnu bezbednost - sa tim ciljem sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev razgovarao je danas u Beogradu sa ministrima policije, odbrane i inostranih poslova, kao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ruski sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev doneo je danas u Beograd predlog Srbiji da revitalizuje rad na memorandumu o razumevanju sa Savetom za nacionalnu bezbednost Rusije. Na sastanku sa srpskim ministrima policije i odbrane, Petrušev je objasnio da je reč o tipskom dokumentu koji Rusija ima sa najpoverljivijim partnerima.

On je izrazio nadu da će Rusija uspeti da sa Srbijom usaglasi takav nacrt, koji bi onda, po rečima Patruševa, bio potpisan iduće godine, na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti:

"Razgovarali smo o tome još 2013. godine, kada smo se sastajali ovde u Beogradu. Ovaj dokument ne bi imao pravno obavezujući karakter, nema status međunarodnog ugovora, ali bi stvorio formalno neophodne uslove za održavanje redovnih regularnih konsultacija od obostranog interesa."

Kako je istakao srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na sastanku dve delegacije razgovarano je o važnim stvarima koje se tiču odnosa Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti i mogućnosti da se postigne bolja saradnja ministarstava u toj oblasti. Srbija želi da upozna rusku stranu sa izazovima u oblasti bezbednosti sa kojima se suočava – u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i tokom migrantske krize:

"Naš zadatak je da ostvarimo bolju saradnju sa ruskim službama bezbednosti. Mi već sada imamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Federalnom službom obezbeđenja, Federalnom službom bezbednosti, Nacionalnom gardom. Ali smatramo da postoji mesto za unapređenje ove saradnje, i da i u narednom periodu možemo da razmenimo bliže naša iskustva u ovim oblastima."

Patrušev i delegacija ruskih službi bezbednosti doputovali su u dvodnevnu posetu Srbiji, a osim sa ministrima policije i odbrane, Patrušev se sastaje i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

XS
SM
MD
LG