Linkovi

SAD: Uhvaćen begunac u kritičnom stanju


Policajci sa Dejvidom Svetom, koji je upucan u blizini američke granice sa Kanadom, 28. jun 2015.
Policajci sa Dejvidom Svetom, koji je upucan u blizini američke granice sa Kanadom, 28. jun 2015.

Jedan od dvojice zatvorenika koji su pobegli iz zatvora u državi Njujork, nalazi se u kritičnom stanju u bolnici, pošto je juče prilikom privođenja policija pucala u njega.

Dejvid Svet je uhvaćen u gradu Konstabl, u državi Njujork, dva dana pošto je federalni agent ubio Ričarda Meta, drugog odbeglog zatvorenika iz objekta sa maksimalnim obezbeđenjem.

Guverner države Njujork Endru Kuomo, rekao je novinarima da je policijski narednik prepoznao Sveta, koji je hodao duž puta oko tri kilometra pred kanadskom granicom.

"Bili su opasni. Nismo smeli da dozvolimo da ostanu na slobodi. Teren je bio veoma težak. Zatvor je smešten u gustoj šumi. Bilo je teško slediti njihove tragove. Ali je odlično što su se ujedinili tragači na svim nivoima", rekao je Kuomo.

Svet i Met su pobegli pre tri nedelje iz zatvora Danemora.

Svet je bio na služenju životne zatvorske kazne bez mogućnosti pomilovanja, jer je 2002. godine ubio šerifovog zamenika. Met je osuđen na najmanje 25 godina zatvora zato što je ubio i isekao na komade bivšeg šefa.

Lokalni stanovnici su odahnuli kada su čuli da je Svet uhvaćen.

"Sada smo smireni. Ali smo se tri nedelje brinuli, i grad nam je bio na ivici nerava. Nismo mogli da spavamo. Jedne noći policajci su prolazili putem ispred moje kuće. Te noći sam najbolje spavala jer je policija bila oko nas. Malon je sada miran", priča Sindi Lefler, stanovnica Malona u državi Njujork.

Dvojica zatvorenika su pobegla uz pomoć alata sakrivenog u smrznutim hamburgerima koje su dobili. Kada su napustili ćeliju, kretali su se lavirintom unutrašnjih prolaza kojim se služe radnici za održavanje zatvora i izašli su kroz kanalizacioni otvor izvan zatvora.

Dvoje čuvara, Džin Palmer i Džojs Mičel, uhapšena su jer su pomagali Metu i Svetu da pobegnu tako što su im dostavili alat uključujući sečiva za testere za metal i umetke za električne bušilice.

XS
SM
MD
LG