Linkovi

Oštra trka za predsednika SDP


Aktuelni predsednik SDP Ranko Krivokapić
Aktuelni predsednik SDP Ranko Krivokapić

Oštro suprotstavljeni kandidati, Ranko Krivokapić i Ivan Brajović, imali su zanimljivu izbornu kampanju, a budući predsjednik sasvim sigurno će uticati na raspored snaga na političkoj sceni Crne Gore

Na Kongresu koji će biti održan u srijedu, Socijaldemokratska partija Crne Gore, članica vladajuće koalicije, izabraće predsjednika.

Ko je za Ranka Krivokapića, a ko za Ivana Brajovića? Odgovor na to pitanje, nakon gotovo iscrpljujuće političko-medijske kampanje, daće delegati Kongresa SDP-a koji su se, sudeći po svemu što se dešavalo posljednjih dana, već opredijelili.

Dugogodišnjeg predsjednika stranke, inače prvog čovjeka crnogorskog parlamenta, Ranka Krivokapića, podržavaju uglavnom delegati sa sjevera Crne Gore. Pod motom da se nalazi na “pravoj strani istorije” i da na Kongresu želi da trasira put za naredne decenije, Krivokapić je protiv sebe imao medije bliske vladajućem DPS-u, ali nerijetko i čelnike crnogorske vlasti.

Krivokapićevo približavanje opoziciji i namjera da bude opozicija unutar vlasti, ne dopada se premijeru Đukanoviću koji je to više puta javno istakao. S druge strane, aktuelni ministar saobraćaja Ivan Brajović, svoju kampanju je bazirao takođe na trasiranju puta, ali ne metaforički. Brajović je javnosti predstavljen kao lider najvećeg projekta u novijoj istoriji Crne Gore- autoputa Bar-Boljare.

Kandidat za predsednika SDP Ivan Brajović (rtcg.me)
Kandidat za predsednika SDP Ivan Brajović (rtcg.me)

Mnogi ga smatraju poželjnim za DPS, a on tvrdi da stranku nakon kongresa koji će biti održan 3. juna čeka težak zadatak konsolidacije i vraćanja povjerenja građana. Brajović je na koktelu u Podgorici okupio 164 delegata koji će glasati na stranačkom Kongresu, poručio da se politika SDP-a mora konačno definisati.

"Onaj ko dobro misli SDP-u zna da smo mi prava strana. Naša politika se konačno mora definisati", poručio je Brajović na koktelu u Podgorici.

Ivan Brajović je izričit da se politika stranke mora utvrdjivati na partijskim organima, a ne u zatvorenim kabinetima niti od intervjua do intervjua u medijima, što je zapravo zamjerka Krivokapiću.

Na drugoj strani, sa drugog skupa delegata održanog u Rožajama, Krivokapić je poručio da SDP nikada nije bio poslušan - već svoj na svome! Aluzija da je Brajovićeva struja podržana od koalicionog partnera- sasvima jasna. Na skupu kome je prisustvovao 141 delegat iz sjevernih opština Crne Gore, kao i predstavnici sa juga, koji, tvrde, zajedno predstavljaju dvije trećine delegata za predstojeći Kongres SDP, rečeno je da je SDP na braniku istine i časne Crne Gore punih 25 godina.

"Danas je SDP na braniku svoje nezavisne politike iz čega će nakon 3. juna izaći jači sa ubjedljivom pobjedom, jer tamo đe su Rožaje i Cetinje zajedno, tu su pobjede Crne Gore i SDP garantovane”.

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić je naglasio da nije vjerovao da će, nakon snažne borbe za nezavisnost Crne Gore, doći u iskušenje da se bori za nezavisnost SDP-a.

“Neki su očigledno htjeli da unesu sjeme razdora u naše redove i da slome jedinog preostalog političkog subjekta koji je četvrt vijeka na pravoj strani istorije. Poručujemo im da neće u tome uspjeti, a to će pokazati naša ubjedljiva pobjeda 3. juna.”

Obje strane, oštro polarizovane, spremni ulaze u trku za prevlast u partiji. Obojica žele da vrate stranku izvornim principima, obojica imaju uz sebe dugododišnje ministre i istaknute javne djelatnike. Koja će struja odnijeti prevagu, biće jasno već u srijedu.

XS
SM
MD
LG